Linkovi

Rusko-britanska špijunska afera pogadja prozapadne humanitarne organizacije u Rusiji


Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da prošlonedeljno otkriće da su britanski špijuni navodno finansirali nedržavne humanitarne organizacije u Rusiji opravdava kontroverzni novi zakon o finansiranju tih organizacija. Funkcioneri nedržavnih organizacija, grupe za odbranu ljudskih prava i politički analitičari kažu da se iza otkrića o navodnom špijuniranju možda krije mračnija namera.

Ruska državna televizija emitovala je dokumentarni program u kome se tvrdi da su britanski špijuni, uz pomoć uredjaja skrivenog u lažnom kamenu, u jednom moskovskom parku, elektronski kopirali poverljive informacije iz jednog komunikacionog sistema. U tom programu britanski špijuni su dovedeni u vezu sa humanitarnim organizacijama koje se zalažu za ljudska i gradjanska prava u Rusiji. Dok su pristalice politike Kremlja hvalile to kao veliki uspeh kontraobaveštajne agencije FSB, malobrojna nezavisna ruska štampa prikazuje drugačiju sliku. Opozicioni dnevnik Komersant kaže da FSB koristi špijunski skandal za diskreditovanje branilaca ljudskih prava u Rusiji. Predsednik Vladimir Putin je rekao da je skandal pokazao zašto je Rusija, ranije ovog meseca, donela zakon o regulisanju finansijskog poslovanja takvih organizacija.

Putin je takodje rekao da su za žaljenje pokušaji britanske tajne službe da saradjuju i utiču na ruske nedržavne organizacije. Jevgenij Iklov, funkcioner jedne od najpoznatijih takvih grupa u Rusiji, pod nazivom ”Za ljudska prava,“ kaže da u ruskoj vladi raste paranoičan strah od humanitarnih organizacija koje primaju finansijsku pomoć od Zapada.

Iklov kaže da ovo predstavlja nagoveštaj velike akcije protiv prozapadnih humanitarnih organizacija, naročito onih koje se bave pitanjima političkih i gradjanskih prava. Zamenik Američko-kanadskog instituta, u Moskvi, Viktor Kremenjuk, smatra da su se ruski funkcioneri posebno potrudili da promovišu ideju da Zapad nastoji da oslabi Rusiju kako bi podstakao političku revoluciju, sličnu onima u Gruziji, Ukrajini i Kirgistanu:

”Izabrali su pravi trenutak. Samo što je Duma donela nov zakon i predsednik ga potpisao odmah su izneti čvrsti dokazi da strane obaveštajne službe finansiraju nedržavne organizacije. Bilo je to dosta trapavo izvedeno, ali mislim da je većina Rusa poverovala.“

Drugi analitičari kažu da ova kritika na račun Britanije predstavlja neku vrstu upozorenja Sjedinjenim Državama, koje takodje finansijski pomažu ruske nedržavne organizacije, da ne podržavaju revolucionarne političke promene u Rusiji. Andrej Kortunov, koji predvodi Evroazijsku fondaciju, u Moskvi, izjavio je za Glas Amerike da njegova organizacija oseća neke uznemirujuće posledice, pošto je bila pomenuta u dokumentarnom programu o špijunaži:

”Čak i sada mogu da osetim neku vrstu opreza kod naših ruskih partnera u vezi sa saradnjom jer, ako su neke institucije samo osumnjičene za povezanost sa stranim obaveštajnim službama, te institucije ne mogu da računaju na povoljan stav svojih partnera.“

Ali Kortunov i mnoge druge njegove kolege kažu da neće prestati da primaju finansijsku pomoć iz inostranstva jer je to neophodno za njihov opstanak. Kortunov kaže da je ipak iznenadjen da mnoge pristalice gradjanskog društva u Rusiji i u inostranstvu izgleda smatraju da malo toga može da se učini, sada kada je donet zakon o ograničavanju strane pomoći. On je pozva oljude da nastave da se bore za osnovna gradjanska prava u Rusiji.


XS
SM
MD
LG