Linkovi

Međunarodni dan sećanja na holokaust


Međunarodni dan sećanja na holokaust obeležava se - 27. januara, u znak sećanja na datum kada je 1945. sovjetska Crvena armija oslobodila nacistički koncentracioni logor Aušvic. Odluku da se 27. januara obeležava Međunarodni dan sećanja na holokaust, donela je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1. novembra prošle godine.

Generalni sekretar Svetske organizacije, Kofi Anan, povodom Dana sećanja, rekao je da je od suštinskog značaja da se ne zaboravi tragedija holokausta.

"Sećanje je najbolji odgovor onima koji tvrde da je holocaust izmišljotina ili preterivanje", rekao je Anan. "Ne smemo nikada zaboraviti te muškarce, žene i decu i njihovu agoniju", naglasio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Američki predsednik Džordž Buš kazao je da će holokaust zauvek podsećati čovečanstvo na univerzalni princip da se zlu mora suprotstavljati gde god da postoji.

"Oslobađanje koncentracionog logora u Aušvicu svetu je otkrilo sve strahote holokausta i promišljenost kojom je zlo uništilo milione nevinih žrtava", rekao je Buš povodom Međunarodnog dana sećanja.

On je naveo da međunarodna zajednica odaje poštovanje žrtvama Holokausta, osuđujući okrutnost onih koji snose odgovornost. Ujedno, ona slavi i hrabrost onih koji su se borili protiv holokausta.

"Cenim sve koji obeležavaju ovaj važan komemorativni dan. Shvatajući i poštujući prava i dostojanstvo svakog ljudskog bića, možemo stvoriti bolji svet za sve", rekao je Buš.


Poslanici u nemačkom Bundestagu, takođe su se danas, prvog Medjunarodnog dana sećanja, setili patnji žrtava holokausta i pozvali svet da izvuče pouku iz prošlosti.


Predsedavajući Bundestaga, Norbert Lamert, rekao je da nedavne izjave iranskog predsednika o tome da je holokaust izmišljotina, pokazuju potrebu za postojanjem Dana sećanja. On je rekao da vreme nikada neće umanjiti potrebu sećanja na milione Jevreja i pripadnika drugih naroda koji su stradali u nacističkim logorima.

U Varšavi, poljski lideri su prisustvovali ceremonijama obeležavanja datuma na koji su, pre 61 godine, sovjetski vojnici oslobodili zatvorenike iz koncentracionog logora Aušvic.

Predsednik Srbije Boris Tadić, poručio je danas da je sećanje na žrtve holokausta opomena svima u svetu, saopšteno je iz njegovog kabineta. "Aušvic, Jasenovac i ostali logori, simbol su smrti i opomena da te zločine nikada ne smemo zaboraviti. Danas se sećamo svih žrtava nacističkog progona i solidarišemo sa narodima koji neguju toleranciju, mir i poštuju različitosti", rekao je predsednik Srbije.

Kod beogradske Autokomande, gde je tokom Drugog svetskog rata bio nacistički logor u koji su internirani Jevreji i Romi, otvoren je Spomen park Topolske šupe.

XS
SM
MD
LG