Linkovi

Izraelci i Palestinci šokirani Hamasovom pobedom na izborima za Zakonodavni savet


Izraelci i Palestinci izražavaju šokiranost neočekivanom velikom pobedom islamske ekstremističke grupe Hamas na izborima za palestinski Zakonodavni savet. Izraelski funkcioneri kažu da ne žele nikakve kontakte sa palestinskom vladom koja bi uključivala Hamas, jer se ta grupa zalaže za uništenje Izraela.

Glavni naslov u današnjem izdanju Džeruzalem posta glasi ”Palestinci glasali za otpor.“ Komentatori u izraelskim novinama listom izražavaju negodovanje zbog izbornih rezultata, prema kojima je Hamas osvojio nadmoćnu većinu u palestinskom parlamentu. Urednik tiražnog dnevnika Ma’ariv, kao i mnoge njegove kolege, piše da se sada ”može očekivati dug period sumraka.“ Komentatori sa levice okrivljuju niz uzastopnih izraelskih vlada jer su, prema njihovim rečima, okretale ledja pragmatičnim Palestincima koji su tražili izraelske partnere za pregovore. Komentatori sa desnice ističu da Izrael nije trebalo da daje teritorijalne ustupke, poput povlačenja iz Pojasa Gaze, što je po njihovom mišljenju Hamas politički iskoristio. Reagovanje izraelskih političara manje je glasno, ali takodje negativno. Vršilac dužnosti premijera Ehud Olmert rekao je da će svet zajedno sa Izraelom ignorisati Hamas i učiniti ga irelevantnim. U kratkom susretu sa novinarima poznati političar Šimon Peres ovako je sumirao gledište izraelskog političkog establišmenta:

”Nećemo promeniti naš stav, ali ako Hamas neće pregovore i ako hoće da nastavi sa terorističkim akcijama, mislim da neće imati nikakvu podršku, ni iz inostranstva niti od Izraela.“

Kako izgleda, i sami Palstinci su šokirani obimom Hamasove pobede. Većina palestinskih listova opisuje izborne rezultate kao ”politički zemljotres.“ Palestinski novinar Kalil Asali izvestio je danas iz jerusalimske džamije Al-aksa da Palestinci pokušavaju da se suoče sa novom političkom realnošću:

”Raspoloženje u Istočnom Jerusalimu isto je kao na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Ljudi su jednostavno u šoku jer nisu očekivali ovako veliku pobedu Hamasa. Takodje su šokirani kako je Fatah gotovo sasvim uništen na ovim izborima.“

Uprkos zabrinutostima i razlikama, bilo kakva nova palestinska vlada moraće da pokuša da obavlja poslove sa Izraelom. Većina Palestinaca koristi istu električnu i vodovodnu mrežu kao Izraelci, i Izrael svakog meseca prikuplja na milione dolara od Palestinaca na ime nadoknade za korišćenje tih komunalija. Izrael bi takodje uskoro trebalo da Palestinskoj vlasti počne da isplaćuje prihode od carine koju ubira u njihovo ime. Danas je jedan visoki izraelski finansijski funkcioner zapitao kako da se ta sredstva prenose budućoj vladi ako se ona bude zalagala za uništenje Izraela. Palestinski funkcioneri kažu da, ako uskoro ne budu dobili te pare, neće moći da plaćaju 135 hiljada zaposlenih u palestinskim državnim službama. A to bi, kako je upozorio jedan palestinski funkcioner, bio recept za nasilje.

XS
SM
MD
LG