Linkovi

Svaka palestinska vlada mora da poštuje pravo Izraela na opstanak


Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da palestinska vlada koja bude nastala kao rezultat parlamentarnih izbora, mora prihvaitti rešenje bliskoističnog konflikta koje se temelji na postojanju dve države i pravu Izraela na opstanak. Stav Vašingtona prema Hamasu, očevodnom pobedniku izbora, nije se promenio.

Državni sekretar Rajs je čestitala palestinskom narodu na održavanju mirnih i, kako izgleda, pravičnih izbora na kojima su Palestinci jasno pokazali da žele promene. Ali, prema rečima američkog državnog sekretara, Amerika im takodje poručuje da mirovni proces ne može biti nastavljen ukoliko se palestinska strana ne odrekne nasilja i ne prihvati pravo Izraela na postojanje. SAD nemaju nikakve kontakte sa Hamasom koji se nalazi na listi terorističkih organizaija, i to se nije promenilo, rekla je Rajsova u satelitskoj poruci iz Davosa gde prisustvuje Svetskom ekonomskom forumu. Ako želi medjunarodno priznanje, nova vlada koja bude sastavljena kao rezultat izbora, moraće da prihvati osnovne principe mirovnog procesa, rekla je Rajsova:

“Shvatamo da je ovo prelazni period. Ali svi oni koji žele da upravljaju palestinskim narodom i istovremeno uživaju podršku medjunarodne zajednice, moraju da budu predani postojanju dve države - izraelske i palestinske, i pravu Izraela na opstanak. Ne može se voditi dijalog o miru ukoliko se jednom partneru u tom dijalogu uskraćuje pravo na opstanak.”

Kondoliza Rajs se već konsultovala sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom, generalnim sekretarom UN Kofijem Ananon i novim izraelskim ministrom inostranih poslova Cipijem Livnijem, a zvanični razgovori SAD, EU, UN i Rusije o bliskoistočnom mironvom procesu biće održani u ponedeljak u Londonu. Vršilac dužnosti izraelskog premijera, Ehum Olmert, koji vodi konsultacije sa članovima svog kabineta o najnovijem razvoju dogadjaja vezanih za palestinske parlamentarne izbore, izjavio je da Izrael neće saradjivati sa vladom pod kontrolom Hamasa. Generalni sekretar UN Kofi Anan izjavio je da svaka grupa koja učestvuje u demokratskom procesu treba da se razoruža.

XS
SM
MD
LG