Linkovi

Palestinska ekstremistička organizacija Hamas pobedila na parlamentarnim izborima


Hiljade pristalica pokreta Hamas danas je izašlo na ulice palestinskih gradova kako bi proslavili pobedu na jučerašnjim parlamentarnim izborima.

Pripadnici pokreta Fatah, koji je dugo dominirao palestinskom političkom scenom, dočekali su rezultate izbora sa mešavinom neverice, strepnje i rezignacije.

"Naši životi više neće biti isti", rekao je glavni palestinski pregovarač i član Fataha Saeb Erekat.

Palestinski premijer Ahmed Kurei podnio je ostavku nakon objave ekstremističke grupe Hamas da je pobedila vladajući Fatah na parlamentarnim izborima. Kurei i njegov kabinet ostavke su predali predsedniku Mahmudu Abasu.


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_palestinian_Khan_Younis_26jan06_eng_195.jpg" width=195 align=left vspace=2 border=0>U pojasu Gaze, bastionu Hamasa, više hiljada gradjana je izašlo na ulice kako bi proslavili pobedu pucajući u vazduh. Mnogi od njih su mahali zelenim zastavama Hamasa. Širom palestinskih teritorija pristalice Hamasa tvrde da je poraz Fataha bio očekivan.

Fatah je, nakon smrti lidera Jasera Arafata 2004. godine, potresala borba izmedju političara starije i mladje generacije, pošto su mladji političari i pripadnici naoružanih pokreta želeli veću vlast. Popularnost Hamasa je rasla zbog uverenja da nije korumpiran ali i zbog kampanje bombaških samoubilačkih napada i zavetovanja da će uništiti Izrael. Iako Hamas odbija da se razoruža ili pregovara s Izraelom, neki Palestinci predvidjaju da će taj pokret, kada dodje na vlast, prihvatiti umerenije stavove.

Pristalice Hamasa podigle su danas svoju zastavu na zgradi palestinske skupštine i upale u zgradu gde su se sukobile sa pristalicama Fataha. Dve grupe bacale su kamenje jedna na drugu i porazbijale prozore u zgradi i kada su pristalice Fataha pokušale da spuste Hamasovu zastavu. Grupa od oko 3.000 hamasovih pristalica glasno je pozdravila dizanje zastave svog pokreta. Ovo je prvi sukob Hamasa i Fataha od kada je islamska pobunjenička grupa pobedila na parlamentarnim izborima

Iran čestitao Hamasu

Iran je danas čestitao Hamasu na pobedi na palestinskim parlamentarnim izborima i pozdravio izbor Palestinaca da "nastave otpor" izraelskoj okupaciji. Prema izjavi koju ministarstvo prenosi u saopštenju, Iran smatra da je "veliki odziv glasača znak volje Palestinaca da nastave borbu protiv okupatora".

XS
SM
MD
LG