Linkovi

U Prištini uz najviše počasti sahranjen predsednik Kosova Ibrahim Rugova


Lafet sa kovčegom, uz zvuke posmrtnog marša i u pratnji pripadnika Kosovskog zaštitnog korpusa, išao je do pristinskog naselja Velanija, gde je, na bivšem partizanskom groblju, u neposrednoj blizini Spomen-kosturnice. U 15 časova obavljena sahrana bez verskog obreda.

Za kovčegom je išla porodica, najviši domaći i međunarodni zvanicnici i mnogobrojni građani. Veoma niske temperature nisu sprečile ljude iz svih delova Kosova da u dugim pešačkim kolonama krenu put Velanije. Centar Prištine bio je blokiran od jutarnjih sati.

Sahrani su, pored članova porodice, prisustvovali i najviši predstavnici UNMIK-a, Kfora, oko 40 stranih delegacija i više desetina hiljada ljudi.

Od Rugove su se prethodno oprostili šef UNMIK-a Seren Jesen- Petersen, premijer Bajram Kosumi, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, izaslanik predsednika SAD Alfonso Džekson, podpredsednik Demokratskog Saveza Kosova Kolj Beriša i predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci.

U Prištinu su osim visokog predstavnika EU Havijera Solane i komesara za proširenje Oli Rena, doputovali i specijalni predstavnik za pregovore o statusu Marti Ahtisari, predsednici Slovenije, Hrvatske i Makedonije Janez Drnovšek, Stipe Mesić i Branko Crvenkovski, šef diplomatije Crne Gore Miodrag Vlahović, višečlana delegacija Albanije,kao i visoke delegacije evropskih zemalja i SAD-a. Ceremeniji su prisustvovali i bivši šefovi UNMIK-a Bernar Kušner i Mihael Štajner.

XS
SM
MD
LG