Linkovi

Dečaci rodjeni tokom društvenih nemira žive duže


Istraživači su odavno uočili da se tokom konflita u društvu radja manje dečaka nego devojčica. Sada je studijom utvrdjeno da dečaci, rodjeni tokom kriznih perioda, žive duže on onih koji se rode u vreme stabilnosti.

Vidljive promene u odnosu broja novorodjenih devojčica i dečaka -- odnosno porast broja ženskih beba i smanjenje muških u odredjenim periodima -- nije ništa novo, kaže profesor javnog zdravstva na kalifornijskom univerzitetu Berkli.

“To se desilo u vreme velikog zemljotresa u Japanu, to se desilo tokom ekonomske krize u istočnoj Nemačkoj, desilo se tokom velikog smoga u Londonu 1952. A i tokom teškog ekonomskog razdoblja u Šveskoj pre pola veka -- rodjeno je daleko više devojčica nego dečaka.”

A kada se uslovi poboljšaju, broj novorodjenih dečaka raste, tako da se neravnoteža ispravlja. Šta je razlog tome? Većina naučnika veruje da je tu na delu evolucija jer su devojčice, čiji broj je važan za biološki nastavak vrste, u tom smislu važnije od nejakih dečaka. Pod uslovima stresa majčin organizam proizvodi povećane količine kortisola, a taj hornom izgleda loše utiče na nejak muški plod, ali ne i na ženski. Stoga dolazi do spontanog abortusa dečaka. Profesor Katalano kaže da kortisol deluje kao ”test mehanizam“ evolucije da bi se spečilo radjanje nedovoljno jakih muških izdanaka.

“Želeli smo da utvrdimo da li taj test mehanizam ima loše posledice po onu mušku decu koja se rode, imajući u vidu da kortisol nanosi povredu plodu, i da li muška deca izložena tom hormonu imaju posledice kasnije u životu.”

Svo je naravno samo teorija, pa su profesor Katalano i njegove kolege želeli da istraže da li su dečaci rodjeni u kriznim vremenima manje zdravi i da li kraće žive od onih koji su rodjeni tokom perioda stabilnosti. Istraživanje su sproveli na podacima Švedske koja ima detaljne informacije o rodjenjima u periodu od 1751. do 1912. Na osnovu broja ženske i muške dece rodjene u razdoblju od 160 godina, utvrdjeno je da su dečaci, rodjeni pod stresnim uslovima, živeli nešto duže od onih koji su rodjeni u periodu mira i stabilnosti, kaže profesor Katalno:

“Rezultati pokazuju da ti dečaci rodjeni u teškim vremenim u manjem broju nego devojčica -- nisu bili slabiji, već naprotiv mnogo žilaviji.”

To izgleda potvrdjuje tezu da u stresnim vremenima prežive samo izuzetno jaki muški plodovi, koji su u stanju da izdrže negativni uticaj kortisola. Rezultati studije o vezi izmedju broja rodjenih dečaka i devojčica i dužini njihovog životnog veka objavljeni su u najnovijem izdanju Američke akademije nauka.

XS
SM
MD
LG