Linkovi

Buš: Hamas ima svoju šansu i mogućnost izbora


Predsednik Buš je na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući, samo nekoliko sati pošto je Hamas proglasio pobedu na palestinskim izborima, ponovio da neće razgovarati sa tom islamskom ekstremističkom organizacijom dokle god se ona ne odrekne nasilja.

«Ne vidim kako možete nekome da budete partner u miru, ako se u svojoj platformi zalažete za uništenje zemlje. A znam da ne možete da budete partner u miru ni ako vaša partija ima svoje oružano krilo.»

Američki predsednik je rekao da Hamas, budući da je osvojio parlamentarnu većinu, ima svoju šansu i mogućnost izbora.

«Izbori su tek završeni. Pomno ćemo pratiti uspostavljanje vlade. Ali ću ja nastaviti da podsećam ljude na ono što sam rekao. Ako je u vašoj platformi poziv na uništenje Izraela, vi niste partner u miru, a mi smo zainteresovani za mir.»

Predsednik Buš je upozorio da pobeda Hamasa ne znači obavezno da je mirovni proces propao. On pobedu nije protumačio kao odbacivanje mirovnih napora, nego kao znak nezadovoljstva – kako se izrazio – starom gardom, koja je godinama vodila palestinsku politiku.

«Očigledno, ljudi nisu bili zadovoljni postojećim stanjem. Traže poštenu vlast. Hteli bi da imaju normalne usluge. Hteli bi da vaspitavaju svoju decu u okruženju u kojem ona mogu da dobiju pristojno obrazovanje i zdravstvene usluge.»

Predsednik Buš je rekao da su izbori pokazali demokratiju na delu i da je rezultat glasanja isto što i poziv na uzbunu Fatahu, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. On je objasnio da bi voleo da predsednik Abas ostane predsednik i dodao da se nada da će Fatah shvatiti poruku koju su mu uputili birači. Predsedniku Bušu je na konferenciji za novinare postavljeno i pitanje o sporu zbog iranskih nuklearnih težnji. On je rekao da podržava korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe, ali je dodao da moraju da se preduzmu koraci da se osigura da se takva tehnologija ne upotrebi za pravljenje nuklearnog oružja.

«Verujem da ljudima treba da se omogući da imaju civilnu nuklearnu energiju. Međutim, ne verujem da netransparentnim režimima koji ugrožavaju bezbednost u svetu, treba dopustiti da se domognu tehnologije koja je neophodna za pravljenje oružja.»

Predsednik je na početku konferencije za novinare izneo kratak sadržaj tema koje namerava da razradi idućeg utorka, u redovnom godišnjem predsedničkom Govoru o stanju unije.

XS
SM
MD
LG