Linkovi

Broj poginulih u željezničkoj nesreći porastao na 44, Vujanović proručio da je Crna Gora u crnini


Desetogodišnji Filip Gardašević, iz Sutomora, preminuo je Odjeljenju intenzivne njege u podgoričkom Kliničko-bolničkom centru, od povreda zadobijenih u koja se dogodila u ponedjeljak popodne kod mjesta Bioče, desetak kilometara sjeverno od Podgorice.

Četiri vagona elektromotornog voza koji se kretao ka Podgorici sunovratila su se u kanjon Morače.

Gardašević je izdahnuo u utorak uveče poslije 22 sata i 44-ta je žrtva tragedije. Če sunovraćanja četiri vagona lokalnog voza u ambis rijeke Morače. Na odjeljnje intenzivne njege Instituta za bolesti djece smješten je i njegov rođeni brat Gojko. Njegove vitalne funkcije su ugrožene i operisan je zbog povreda glave, grudnog koša i trbuha. Među povrijeđenima su i njihovi sestra i brat Suzana i Ljubomir. Na spisku povrijeđenih je i Sonja Gardašević, takođe iz Sutomora.

Zdravstveno stanje 13 operisanih putnika na Odjeljenju za ortopediju i traumatologiju podgoričkog Kliničko-bolničkog centra, koji su preživjeli željezničku nesreću u Bioču, stabilno je i očekuje se da će svakodnevno dolaziti do poboljšanja, kazao je načelnik tog odjeljenja Žarko Dašić. Juče i danas, po njegovim rijeČima otpušteno je osam povrijeđenih na kućno liječenje. Dašić je rekao i da je zdravstveno stanje povrijeđenog mašinovođe Slobodana Drobnjaka stabilno. Drobnjak će u petak prije podne biti operisan pošto mu je u udesu polomljen desni kuk.

Vujanović: Crna Gora u crnini

Crna Gora će se vječno sjećati žrtava katastrofalne željezničke nesreće u kanjonu Morače, kao jedne od najtužnijih stranica svoje istorije, rekao je na komemorativnoj sjednici državnih organa crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

“Crna Gora je u crnini. Tragedija u kanjonu Morače jedna je od najvećih mirnodopskih katastrofa u istoriji Crne Gore”.

Po riječima Vujanovića tragedija se čini najvećom i najbolnijom i zbog toga što je zadesila toliko mladih i toliko djece.

“Svaki od nastradalih života odnio je jedan dio nas, naših duša i naših bića. Njima nijesu mogli pomoći ni hrabri spasioci, požrtvovane medicinske službe, građani, rodbina i cijela Crna Gora koja je bila kao jedno biće te kobne večeri. Ova naša nezapamćena tragedija pobudila je snažno saosjećanje mnogih zemalja i naroda, što ne može umanjiti razmjere katastrofe, ali pokazuje da u ovoj velikoj nesreći nijesmo sami”, rekao je Vujanović.

On je dodao da Crna Gora i njeni državni organi moraju učiniti sve da se porodice nastradalih ne osjećaju same u svom tragičnom gubitku.

Komemorativnoj sjednici prisustvovali su najviši crnogorski zvaničnici premijer Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, predsjednik Državne zajednice Svetozar Marović, članovi Vlade i predstavnici državnih institucija.

U Crnoj Gori i Državnoj zajednici SCG od utorka je trodnevna žalost.

Mitropolit Crnogorsko-primorski SPC Amfilohije služio je u srijedu u Cetinjskom manastiru sa sveštenstvom zaupokojenu liturgiju žrtvama željezničke nesreće.

"Ono što je značajno je da je ta velika nesreća koja se nadvila nad nama probudila u svima duboko sastradanje i ljubav“, kazao je Amfilohije, podsjećajući na veliku solidarnost ljudi iz zemlje i inostranstva sa žrtvama tragedije.

Uzrok nesreće: Otkazivanje kočionog sistema

Crnogorski ministar saobraćaja u ostavci Andrija Lompar saopštio je u utorak uveče da stanje na pruzi Beograd-Bar ne može da bude uzrok nesreće, i da se ne mogu isključizti ljudski faktor i tehničko stanje voza koji je u januaru prošao redovan tehnički pregled”.

Istražni sudija podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radović izjavio je da je otkazivanje kočionog sistema na vozu najvjerovatniji uzrok nesreće. "Sve činjenice ukazuju da je došlo do otkazivanja kočionog sistema. Kako i zašto - to će utvrditi istraga", kazao je Radović poslije uviđaja. On je naveo da se 700 metara posle stanice Bratonožići, koja se nalazi prije stanice Bioče, voz zaustavio, posle čega je iskočio iz šina i sletio u kanjon. Riječ je o jednom od najstrmijih delova pruge Beograd-Bar.

Direktor za željezničku infrastrukturu Miroslav Kukavičić naveo je da je elektromotorni voz koji se juče survao u kanjoj Morače bio remontovan u Zrenjaninu 2005. godine.

Zrenjaninska firma "Šinvoz", koja je remontovala voz saopštila je da će se oglasiti povodom nesreće, tek nakon zvaničnog izvještaja o uzrocima tragedije.

XS
SM
MD
LG