Linkovi

Buš ponovo brani program prisluškivanja i praćenja u SAD


Američki predsjednik je ponovio da nije pogriješio kada je autorizovao praćenje komunikacija iz Amerike sa osumnjičenim teroristima van zemlje, čime je još jednom odgovorio na optužbe da je prekoračio ustavna ovlašćenja.

U borbi protiv terorizma Amerikanci očekuju da im budu zaštićeni i život i građanske slobode, kazao je predsjednik Buš.

«Teroristi će učiniti sve što budu mogli da nas napadnu i ja ću učiniti sve što je u mojoj zakonskoj moći da ih u tome onemogućim», kazao je predsjednik Buš nakon posjete Agenciji za nacionalnu bezbjednost /NSA/.

Predsjednik je obišao Agenciju uoči, za 6. februar, najavljenih pretresa u Kongresu, na kojima će biti riječi o tome da li je autorizacijom Agencije da prati komunikacije iz Amerike sa osumnjičenim teroristima van zemlje prekoračio svoja ustavna ovlašćenja.

Nakon napada na Njujork i Vašington u septembru 2001. godine Buš je odobrio prisluškivanje telefonskih komunikacija i bez sudskog naloga, kako bi odgovorio na strategiju terorista koji su počeli da razmještaju svoje operativce u Americi.

Oni se jednostavno pomiješaju sa civilima i čekaju naređenja iz inostranstva da nas napadnu iznutra. Moramo biti u mogućnosti da brzo utvrdimo kada neko povezan sa Al Kaidom komunicira sa nekim u Americi. To je jedan od izazova u zaštiti američkog naroda i jedna od lekcija koju smo naučili 11. septembra 2001.", rekao je Buš.

Po njegovim riječima obavještajci vjeruju da su, u slučaju da je prisluškivanje bilo odobreno prije 11. septembra, mogli da otkriju neke od otmičara putničkih aviona kojima su napadi izvršeni. Predsjednik je obišao centralu Agencije za nacionalnu bezbjednost, u sklopu kampanje kojom administracija brani odluku da pokrene kontroverzni program prisluškivanja. Kritičari iz opozicione, demokratske stranke, ali i neki republikanci smatraju da je predsjednik prekršio zakon iz 1978. godine kojim je prisluškivanje kao urgentnu mjeru morao da prijavi tajnom sudu u roku od 3 dana, kako bi sud tu mjeru potvrdio. Kritičari predsjednikove odluke sada kažu da program praćenja komunikacija ugrožava ustavom garantovane građanske slobode.

XS
SM
MD
LG