Linkovi

Majer: Srpska strana polako shvata da je nezavisnost Kosova neminovna


Smrt Ibrahima Rugove se neće značajno odraziti na situatiju na Kosovu ili pregovore o budućem statusu jer je ona bila očekivana, kaže za Glas Amerike Stiven Majer, analitičar i profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu za pitanja odbrane.

Rugova je bio faktor stabilnosti i umerenosti zagovarajući, više je od ostalih, razuman stav i pregovore. Ako razgovarate sa bilo kojim albanskim političarem, a nedavno smo imali priliku da čujemo Hašima Tačija, nezavisnost Kosova ističu kao jedinu opciju, ukazuje Majer. Mislim da ćemo sada videti opštu tendenciju ka još tvrdjem stavu u Prištini, smatra Majer.

Ali, o budućnosti Kosova će ipak odlučivati velike sile -- mišljenja je Stiven Majer -- ukoliko vlada u Beogradu i Prištini ne postignu razuman dogovor. To je, izgleda, malo verovatno jer je radikalizacija, posebno na albanskoj strani, neminovna, ukazuje on. Medju kandidatima koji bi želeli da zamene Rugovu, Majer ne vidi ni jednog koji je Rugovinog kova. Premijer Kosova Kosumi i opizicioni lider Hašim Tači poseduju kvalifikacije za položaj upražnjen Rugovinom smrću ali ni oni, ni neko drugi, neće moći da preuzmu ulogu oca nacije, veruje Majer.

Na Kosovu se ove godine odlučuje o budućem, a ne konačnom statusu pokrajine i za Srbe bi bilo pametno da taj proces potraje, naglašava Majer. Albanci smatraju konflikt 1999. oslobodilačkim ratom, dok se Srbi drže koncepta ”manje od nezavisnosti, više od autonomije“ koji -- kaže Majer -- nije jasan ni njemu, a izgleda ni samim Srbima. Po njegovom mišljenju, decentraziacija nudi najviše mogućnosti za dogovor. Po Majeru, srpska strana počinje polako da shvata da je nezvisnost neminovna, i najviše čemu Beograd može da se nada jeste podela.

Mnogo toga zavisi od načina na koji Marti Ahtisari i njegov tabor budu prišli pregovorima, i u kojoj meri budu u stanju da podstaknu narode regiona da prihvate budućnost kakva im se nudi, umesto da im istu nametnu diktatom, a Vašington bi trebalo da se drži po strani koliko je to moguće jer bi uzdržanost SAD bila korisna za region, zaključuje Stiven Majer.

XS
SM
MD
LG