Linkovi

Palestinci glasaju na izborima za parlament



" hspace=2 src="/serbian/images/ap_palestinian_posters_elections_23jan06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Predizborna kampanja na palestinskim teritorijama je završena i oko milion palestinaca od danas glasa za palestinski Zakonodavni savet. Očekuje se da će ovi, drugi izbori za palestinski parlament u istoriji, otvoriti novu eru za taj narod.

Uz neviđene mere bezbednosti Palestinci biraju svoje predstavnike i, kako procenjuju analitičari, put kojim će se odvijati bliskoistočni mirovni proces.

Kako izgleda, najveća borba vodiće se izmedju stranke Fatah, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i islamske ekstremističke organizacije Hamas. Podrška Hamasu naglo je porasla poslednjih meseci dok se stranka Fatah pocepala duž generacijskih linija, a anarhija zahvatila velike delove Pojasa Gaze.

Hamas je pobedio u nizu opštinskih izbora krajem prošle godine, dok je Fatah zbog unutrašnjih borbi morao da otkaže većinu preliminarnih izbora za Zakonodavni savet. Medjutim najnovije ankete pokazuju da Fatah ponovo privlači birače.

Profesor na univezitetu Bir Zeit, u Ramali, na Zapadnoj obali, Nadr Said, kaže kako izgleda da je Fatah u poslednjem trenutku uspeo da uvede red u svojoj kući:

”Svedoci smo potpuno drugačijeg pristupa u Fatahovoj kampanji. Povećali su unutrašnje jedinstvo i kampanja im je agresivnija, pa se to vidi i u anketama. Napredak Hamasa je zaustavljen dok Fatah stiče sve veću popularnost.“

Glasanje za 132 mesta u palestinskom Zakonodavnom savetu je komplikovano. Svaki glasač ispuniće dva listića - za kandidate sa liste nacionalnih stranaka i za kandidate na izborima za sreske uprave. Svaka od stranaka mora da osvoji najmanje dva odsto glasova da bi stekla mesto u zakonodavnom telu.

Direktor Instituta za moderne medije na jerusalimskom univerzitetu Al-kuds, Duad Kutab, kaže da će sutrašnji izbori otvoriti novu eru za Palestince.

”Biće to interesantna bitka, kakvu još nismo imali. Hamas je do sada uvek odbijao da učestvuje na izborima pa će biti interesantno videti šta glasači zaista misle o različitim grupama u Palestini i u kom pravcu žele da krenu.“

Palestinski glasači imaće čitavih 12 sati da na nekom od preko hiljadu glasačkih mesta biraju izmedju 728 kandidata. Medju njima je i 85 žena, a pošto su stranke uvele obavezne kvote za žene, očekuje se da će oko 10 procenata mesta u novom Zakonodavnom savetu pripasti ženama.

XS
SM
MD
LG