Linkovi

Savet Evrope raspravlja o navodnim zatvorima CIA-e


Za istražitelja Savjeta Evrope, Dika Martija nema dvojbe - evropske vlade su znale da se njihove teritorije koriste za mučenje zatvorenika, daleko od očiju javnosti i zaštitnika ljudskih prava. Ovaj Švajcarac se danas, prezentujući izvještaj za koji kaže da se zasniva na "povjerljivim i ozbiljnim izvorima" zapitao:

"Da li je moguće da niko u Evropi, ni jedna od evropskih vlada nije znala šta se dogadja?"

Marti je doda da još nije pronašao čvrst dokaz da su postojali tajni pritvorni centri CIA-e ili da su lokalne vlasti bile svjesne postojanja takvih institucija i zatražio još vremena da nastavi istragu.

Najčešće se pominju Rumunija i Poljska, čije se vlasti žestoko opiru bilo kakvom učešću u tajnoj saradnji sa američkim agentima. Sam izvještaj je pobudio diskusiju članova Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope- podijelio mišljenja , primjerice Britanaca, čija vlada je Amerikancima najvjerniji evropski saveznik.

Toni Lojd, socijalista:

"Moramo jasno naglasiti da, pod bilo kakvim okolnostima, ovakva tajna zatočavanja su, jednostavno, nelagalna. Ona su protiv Evropske konvencije i nacionalnih zakona".

Mihael Henkok, liberal:

" Učinio bih sve što je u ljudskoj moći da zaštitim ljudska prava i odbijam da se u moje ime čine bilo kakava mučenja. Medjutim, ako sam u poziciji da donosim odluke koje bi mogle spasiti stotine života, uključcujući i živote moje porodice, iskreno mislim da bi moja odluka bila sasvim drugačija".

Nakon diskusije je saopšteno da je istražitelj Savjeta Evrope upravo dobio satelitske snimke postrojenja i aerodroma u Poljskoj i u Rumuniji i što je još važnije, podatke evropske kontrole letenja, koja je morala imati zabilježene "noćne letove CIA-e" do evropskih destinacija i tajnih logora.

Zvanični Brisel ovu aferu sve više uzima ozbiljno- nakon što su se pojavile prvi novinarski clanci, novembra proše godine, odgovoreno je neodredjenim obećanjem o "ispitivanju činjenica". Kako su se nizale optužbe i tvrdnje, Evropska komisija je sve oštrija- nedavno je tako saopšteno da će one članice i kandidati, umiješani u aferu tajnih logora osjetiti veoma ozbiljne posljedice. Danas, nakon zbivanja u Savjetu Evrope, evropski zvaničnici su obećali skore mjere. Medjutim, prije toga će pažljivo proučiti navode švajcarskog istražitelja:

Džanatan Tod, portparol Evropske komisije:

"Komisija još neće donositi nikakve zaključke i odluke o mogućim akcijama, dok ne analiziramo sve raspoložive informacije".

XS
SM
MD
LG