Linkovi

Bilans najteže željezničke nesreće u Crnoj Gori: Poginulo 44, povrijeđeno 198 putnika


Poginula su 44 putnika, a 198 ih je povrijeđeno. To je, prema podacima koje je u utorak saopštio ministar zdravlja Miodrag Pavličić, trenutan bilans najteže željezničke nesreće u crnogorskoj istoriji, koja se dogodila uponedjeljak popodne kod mjesta Bioče, desetak kilometara sjeverno od Podgorice.

U Crnoj Gori i Državnoj zajednici SCG od danas trodnevna žalost.

Ministar Pavličić je na konferenciji za novinare rekao da je povrijedjeno 32 dece, i dodao da je 13 ljudi u kritičnom stanju, među kojima i jedno dijete.

Pavličić je rekao i da je od 44 poginulih njih 40 identifikovano.

Nešto kasnije saopštena su i njihova imena. Medju poginulima koji su identifikovani nema stranih državljana.

Pavličić je rekao i da je jedan broj povrijeđenih otpušten iz podgoričkog Kliničko-bolničkog centra (KBC) na kućno liječenje.

Ocijenio je da su sve nedležne institucije u Crnoj Gori na vrijeme reagovale i radile besprekorno ljudski, stručno i organizovano u pružanju pomoći. Rekao da će u narednih nekoliko dana biti procijenjeno da li je potrebna stručna pomoć u liječenju nekih pacijaneta, navodeći da su pomoć ponudile vlade i zdravstvene ustanove Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

Komemorativna sjednica svih državnih organa biće održana u srijedu u 10 sati u zgradi Vlade.

Vlada Crne Gore otvorila je poseban račun na koji se uplaćuju sredstva za pomoć postradalim. Brojna preduzeća, institucije i pojedinci uputili su pomoć, koja u ovom trenutku iznosi oko 800 hiljada EUR.

Među povrijeđenima najviše djece

U nesreći je povrijeđeno 105 djece - svih uzrasta i iz svih krajeva Crne Gore, saopštio je direktor Instituta za dječije bolesti u Podgorici Žarko Mićović, rekavši kako je većina njih poslije ukazane pomoći otpuštena kućama. Na Odjeljenju intenzivne njege u Institutu za dječije bolesti zadržano je,radi posmatranja, četvoro djece.

Mićović je rekao i da se neposredno posle udesa u Kliničkom centru Crne Gore porodila jedna trudnica, putnica voza koji se survao u provaliju iznad Morače. Dodao je da su i majka i beba dobro.

Direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije Snežana Drašković saopštila je da
Služba za transfuziju krvi u Podgorici raspolaže dovoljnim količinama krvi za povrijeđene u i da nema potrebe da građani Srbije u ovom trenutku masovno dolaze da daju krv.

Vojno-medicinska akademija (VMA) saopštila je da su svi raspoloživi kapaciteti te ustanove na raspolaganju za pomoć u zbrinjavanju povredjenih, ako ona bude potrebna Kliničkom centru u Podgorici.

Uzrok nesreće: Nepoštovanje procedure

Crnogorski ministar saobraćaja u ostavci Andrija Lompar saopštio je u utorak uveče da stanje na pruzi Beograd-Bar ne može da bude uzrok nesreće, i da se ne mogu isključizti ljudski faktor i tehničko stanje voza koji je u januaru prošao redovan tehnički pregled”.

Istražni sudija podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radović izjavio je sinoć da je otkazivanje kočionog sistema na vozu najvjerovatniji uzrok nesreće. "Sve činjenice ukazuju da je došlo do otkazivanja kočionog sistema. Kako i zašto - to će utvrditi istraga", kazao je Radović poslije uviđaja. On je naveo da se 700 metara posle stanice Bratonožići, koja se nalazi prije stanice Bioče, voz zaustavio, posle čega je iskočio iz šina i sletio u kanjon. Riječ je o jednom od najstrmijih delova pruge Beograd-Bar.

Uzrok željezničke nesreće, prema saopštenju zvaničnika Željeznice, najvjerovatnije je "što mašinovođa i vozno osoblje nijesu u potpunosti ispoštovali proceduru da obezbijede voz, star 20 godina, od samopokretanja".

Direktor za željezničku infrastrukturu Miroslav Kukavičić naveo je da je elektromotorni voz koji se juče survao u kanjoj Morače bio remontovan u Zrenjaninu 2005. godine.

Zrenjaninska firma "Šinvoz", koja je remontovala voz saopštila je da će se oglasiti povodom nesreće, tek nakon zvaničnog izvještaja o uzrocima tragedije.

Istražni sudija podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radović ranije je saopštio da je itsrga počela i da je uzeo izjavu od mašinovodje Slobodana Drobnjaka, koji je zadržan na bolničkom liječenju.

Na konferenciji za novinare potvrdjeno je da je direktor željeznice Crne Gore Ranko Medenica podnio ostavku.

Saopšteno je da će željeznica, kao "najmanje što može", snositi troškove sahrane poginulih putnika i liječenja povredjenih.

Željeznička pruga na dijelu od Podgorice do Kolašina, u dužini od kilometar, kako je navedeno, oštećena je i mogla bi se relativno brzo popraviti. Za popravku havarisane kontaktne mreže, navedeno je, biće potrebno više vremena.

I ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar podnio je u ponedjeljak uveče ostavku kao lični čin zbog željezničke nesreće.

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je sinoć da su sve nadležne službe nakon teške željezničke nesreće nedaleko od Podgorice reagovale profesionalno i ažurno i da je to vjerovatno smanjilo broj žrtava. "Na žalost, velikom broju nije bilo pomoći zbog toga što se nesreća dogodila na jednom veoma teškom i nepristupačnom terenu", rekao je Đukanović novinarima u Podgorici.

U zgradi predsjednika Crne Gore danas je otvorena knjiga žalosti.

Marović obišao povrijeđene

Predsjednik Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marović posjetio je povrijeđene u Kliničko-bolničkom centru, a potom je zahavalio svima koji su pomogli u njihovom zbrinjavanju povredjenih putnika i izvlačenju nastradalih iz voza koji se juče survao u provaliju.

Marović je novinarima saopštio da je, poslije nesreće, telefonom razgovorao s najvišim zvaničnicima zemalja u okruženju koji su izrazili saučešće zbog velikog broja žrtava i ponudili pomoć. On je ocijenio da je Crna Gora "uspjela da se sama izbori" i da jepokazala slogu u ovom teškom trenutku.

Predsjednik Srbije Boris Tadić i srpski premijer Vojislav Koštunica posjetili su povrijedjene, a nakon obilaska Dječije bolnice kazali su kako su u Podgoricu došli da izraze solidarnost sa porodicama stradalih, građanima i rukovodstvom Crne Gore.

Saučešća sa svih strana

Ambasada SAD u Srbiji i Crnoj Gori izrazila je iskreno saučešće porodicama i prijateljima žrtava tragične željezničke nesreće u mjestu Bioče u Crnoj Gori. "Naše misli i molitve su sa njima u žalosti za njihovim gubitkom", navodi se u saopštenju uz podatak da je konzulat SAD u Podgorici u kontaktu sa vlastima u Crnoj Gori ,u vezi sa akcijom spašavanja i pomoći nastradalima.

Izaslanik visokog predstvanika Evropske unije za Crnu Goru Miroslav Lajčak prenio je predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću izraze saučešća Havijera Solane i spremnost EU da pomogne Crnoj Gori povodom najteže željezničke nesreće u toj balkanskoj državi.

Ministar inostranih poslova Slovenije Dmitrij Rupel je uputio izraze dubokog saučešća crnogorskom kolegi Miodragu Vlahoviću i ministru inostranih poslova SCG Vuku Draškoviću.

Saučešće su izrazili i makedonski lideri - predsjednik Branko Crvenkovski i premiejr Vlado Bučkovski.

Predsednik Republike Srpske Dragan Čavić uputio je predsjedniku Crne Gore Filipu
Vujanoviću i crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću telegrame saučešća.

„Potresen viješću o tragičnoj željezničkoj nesreći u kojoj je nastradao veliki broj Vaših građana, primite u moje lično i u ime svih građana Hrvatske izraze najdubljeg saučešća", naveo je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u telegramu koji je uputio predsjedniku SCG SVetozaru Maroviću.

Saučešće premijeru Đukanoviću izrazio je i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Poruke saučešća i podrške stigle su od brojnih političkih stranaka, opština u Crnoj Gori i Srbiji, privrednih i drugih institucija iz Crne Gore i regiona.

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije izrazio je najdublje saučešće porodicama postradalih putnika.

"Povodom ove nesreće, porodicama postradalih izražavamo naše najdublje saučešće, s molitvom sveblagom Gospodu da njihove duše upokoji u svom neprolaznom Carstvu", navodi Amfilohije.

Saučešće porodicama nastradalih izrazio je i Reis Islamske Zajednice Rifat Fejzić.

"Izražavamo najdublje saučešće i molimo Svemogućeg Boga da im da snagu i olakša bol u ovim teškim trenucima, a povrijeđenima želimo da se što prije oporave". Reis je pozvao sve pripadnike Islamske Zajednice u Crnoj Gori da se priključe akcijama za pomoć postradalima, ocjenjujući da je u tako teškim trenucima svaka pomoć značajna.

XS
SM
MD
LG