Linkovi

Evropska komisija očekuje da kosovski plitičari nastave Rugovinim stopama


U Evropskoj komisiji naglašavaju da odlazak Ibrahima Rugove sa političke scene za njih predstavlja odlazak političke ličnosti jasno opredjeljene za traženje mirnog rješenja svih aktuelnih pitanja i izražavaju nadu se da će takav kurs - kurs koji ima podršku Brisela - nastaviti i "nova generacija" kosovskih političara Podršku ima i dijalog Beograda i Prištine, kao ključ rješavanja kosovskog pitanja ali i način bržeg približavanja Srbije evropskim institucijama.

U Briselu su već okrenuti Kosovu nakon Rugove - odajući mu priznanje za opredjeljenost mirnom načinu rješavanja otvorenih pitanja, evropski zvaničnici gledaju u pravcu tzv.

Porparol komesara za proširenje, Olija Rena, Amadeu Altafaj Tardio, kaže

"Mislim da je sada, prije svega, na kosovskim političarima da zadrže ovaj duh, prepoznat od strane medjunarodone zajednice, zasnovan na traženju sporazuma, političkim pregovorima kao nacinu postizanja političkih ciljeva mirnim putem. Politička klasa na Kosovu se mora suočiti sa ovim izazovom a medjunarodna zajednica će im u tome pomoći".

Najavljuje se još da će delegacija Evropske komisije prisustvovati sahrani Ibrahima Rugove u četvrtak , što će, naglašava se u Briselu, biti poruka podrške primjeru kakkav je predstavljao ovaj političar.

Uz to, zbog Rugovine smrti se ne očekuju dodatne komplikacije u procesu pregovora o kosovskoj budućnosti- sa druge strane, politički analitičari ukazuju Beogradu da pregovore vodi na konstruktivan način, što će mu šire otvoriti evropska vrata.

Predsjednik Evropske stabilizacijske inicijative, Gerald Knaus:

"Ako postoji konstruktivan proces u ovom tako komplikovanom pitanju gdje su interesi tako različiti. Medjutim, ako postoji konstruktivan proces koji će voditi rješenju, to će svakako rezultirati veoma jakim impulsom za Srbiju da , na primjer, dobije ublažavanje viznog režima, da postane kandidat, da uskoro započne proces evropeizacije. Ako proces propadne, tada je, po mom mišljenju, veliki rizik od ozbiljnog zaostajanja i gubljenja nade da će se za Srbiju realizovati "idealan scenario".

Ove nedelje će se Brisel intenzivno baviti zapadnim Balkanom. U četvrtak se očekuje izveštaj komesara za proširenje Olija Rena o Balkanu koje će doneti još jedno oštro upozorenje Srbiji I Crnoj Gori da ukoliko želi da napreduje u evropskim integracijama mora hitno I bezuslovno da sarađuje sa Haškim sudom.

XS
SM
MD
LG