Linkovi

Mobilni telefoni kojima se ne može ući u trag


Zabrinute zbog njihove moguće primene u terorističke svrhe, američke vlasti istražuju nagli skok u popularnosti mobilnih telefona kojima se ne može ući u trag.

Mobilni telefoni postali su sastavni deo svakodnevnog života velikog broja ljudi. Međutim, zvaničnici ukazuju da telefoni bez ugovora mogu da imaju i mnogo mračniju primenu. Džek Klunan je ranije radio za FBI.

“Čovek može da uđe i kupi telefon za gotovinu. Ne koristi kreditnu karticu, može da uzme koliko minuta hoće, a vi nemate pojma ko ga je kupio.”

Vlasti ukazuju da telefone za jednokratnu upotrebu često koriste kriminalne grupe i teroristi. Kako zvaničnici ukazuju, takvi telefoni su upotrebljeni za aktiviranje bombi prilikom napada u madridu, 2004. Rodžer Entner je stručnjak za telekomunikacije.

“U Evropi sada ne možete da kupite telefon bez identifikacije.”

Nedavno je veliki broj mobilnih telefona za jednokratnu upotrebu kupljen u saveznim državama Kaliforniji i Teksasu, a federalne vlasti su se zainteresovale kada su ti aparati poslati na Bliski istok. Prema FBI-u, osobe koje su ih kupile “imale su veze sa terorističkim ćelijama” I uhapšene su. Takvi telefoni su pomenuti kao jedan od razloga koje je predsednik Džordž Buš naveo kao opravdanje za prisluškivanje u sklopu takozvanog Patriotskog zakona.

“Bezbednosti funkcioneri sada mogu da primenjuju takozvano lutajuće prisluškivanje, što će sprečiti teroriste da poruku doture svojim istomišljenicima.”

Postoji i mnogo jednostavnije objašnjenje – a to je da obični građani žele telefone za jednokratnu upotrebu kako bi umanjili šansu da država prati njihovo kretanje. Zvaničnici priznaju da je moguće da su te dve velike kupovine potpuno legitimne. Da će telefoni biti preprodati ili jednostavno podeljeni prijateljima i članovima porodice. Jednokratne telefone su koristili i bezbednosni funkcioneri, kada su delovali u neprijateljskom okruženju. FBI nastavlja istragu, a interesuje ih i nova, treća, velika kupovina o kojoj ne žele da govore.

XS
SM
MD
LG