Linkovi

Australijski lekari imaju novo oružje u borbi protiv raka kože


To je skener pomoću kojeg može da se vidi stanje ispod površinskog sloja kože i identifikuju potencijalno smrtonosni melanomi. Novi dijagnostički aparat mogao bi da bude veoma važan za Australijance, koji inače vole sunce.

Australija ima najveći procenat obolelih od raka kože na svetu. Najteža forma te bolesti je melanom. Dok se pacijenti sa sumnjivim mladežima najčešće upućuju na biopsiju, lekari kažu da uz pomoć nove metode i hirurgija može da uradi isto.

«Ova vrsta tehnologije je veoma pogodna za ljude sa velikim brojem mladeža, koji mogu da imaju neobičan izgled vidljiv golim okom, da bi se ustanovilo koji od njih ima najveće izglede da bude zloćudan», kaže plastični hirurg Dejvid Kembel.

Novi uredjaj, priozveden u Britaniji, direktno obasjava kožu, analizira kolagen, melanin i pigment u koži i može da snimi abnormalnosti koje inače mogu da promaknu. Pola Maršal je imala nekoliko mladeža koji su uklonjeni, mada nijedan nije bio kancerozan. Njen suprug je uklonio 20, od kojih su dva bila melanomi.

«Ovo je jednostavna procedura dolaska ovde i dobijanja snimka doslovno svakog mladeža. To je mnogo jednostavniji način, koji uopšte nije neugodan», kaže Pola Maršal, dok doktor Kembel dodaje da to svakako pomaže u identifikovanju mladeža koji ne treba da se ukloni, ali identifikuje i mladeže koji su sumnjivi. Tako se smanjuje broj onih koje je potrebno hirurški odstraniti.»

Nova tehnologija koristi se u oko 30 hirurških ordinacija širom Australije.

XS
SM
MD
LG