Linkovi

Važnost nezavisnog pravosudnog sistema i odgovornosti sudija


U drugom dijelu serije o suštini ideje "vladavine zakona", govorimo o važnosti nezavisnog pravosudnog sistema i odgovornosti sudija. Svi prilozi iz serije koju je pripremila koleginica Ivana Kuhar, zasnivaju se na komentarima i ocenama izrečenim na međunarodnoj konferenciji o vladavini zakona, koja je nedavno održana ovde u Vašingtonu.

U društvima u kojima vlada zakon, sudije nisu slobodni "strelci", nego pre tumači i "sluge" zakona, kaže sudija američkog Vrhovnog suda Entoni Kenedi. Da bi bilo u stanju da striktno sprovodi zakone, pravosuđe ne sme da zavisi od bilo koje grane vlasti.

«Sudije moraju da budu nezavisne, ne da bi radile kako im se sviđa, nego da bi mogle da rade ono što moraju», kaže sudija Kenedi.

Penzionisani sudija Vrhovnog suda Sandra Dej Okonor, ističe je da je nezavisnost pravosuđa teško izgraditi.

«Nezavisnost pravosuđa se ne postiže sama od sebe. Nju je vrlo teško ostvariti, a mnogo lakše razoriti nego što mnogi zamišljaju», kaže sudija O’konor.

Kao vrlo pažljivi posmatrač transformacije pravosuđa u istočnoevropskim zemljama, sudija O’Konor ističe da bivše komunističke zemlje treba temeljno da promene nasleđeno poimanje uloge pravosuđa, ako žele da izgrade uistinu nezavisan pravosudni sistem.

«Pokušajte pretpostaviti da u jeku zategnutih odnosa Bele kuće i predsednika Vrhovnog suda, telohranitelji američkog predsednika ubiju kućnog ljubimca predsednika Vrhovnog suda. Pokušajte zamisliti da neko zapreti da će Vrhovnom sudu da isključi vodu da bi sprečio sud da zaseda i usvoji odluku koja nije po volji predsedniku države. A upravo to se dešavalo u Rusiji u vreme predsednika Jeljcina», kaže sudija O’Konor.

Nezavisno pravosuđe je najvažniji sistem države, ističe njen kolega Entoni Kenedi i objašnjava da ono pretpostavlja kvalifikovane sudije, poštene, odlučne, moralne i - ako je neophodno - disciplinovane.

«Sudije moraju da održavaju određeni standard. Moraju da daju ubedljiva obrazloženja za sve što rade», kaže Kenedi.

Sudija O’Konor ističe da su pravila sudijskog rada i suđenja, osnova poštenog sudskog postupka. Za zemlje u tranziciji iz totalitarnih u demokratska društva, u slučajevima kada politika nalaže sudijama kako da sude, ili kada vlada korupcija, pravila sudijskog rada i suđenja su od najveće važnosti.

«Od krucijalnog je značaja imati pravila na osnovu kojih će sudije znati šta jeste, a šta nije prihvatljivo i uspostaviti odbore koji će nadzirati poštovanje pravila sudijskog ponašanja i pozivati sudije na odgovornost ako ih krše», kaže sudija O'Konor.

Odgovornost sudija i transparentnost njihovog rada, prema njenom mišljenju, uveliko će uticati na poverenje javnosti u samostalnost, poštenje i integritet sudija i celog političkog sitema određene zajednice. Stiven Brajer, takođe sudija američkog Vrhovnog suda, naglašava važnost predočavanja finansijskog položaja sudija. Mada niko ne voli javno da iznese sopstveno finansijsko stanje, kada su sudije u pitanju sudija Brajer kaže da je to "gola nužda".

«Niko, niko to ne voli. I u pravu su. Ali pogrešno je ako se sudije tome protive. Mislim da je apsolutno potrebno povremeno imati tu vrstu provere i biti siguran da se nešto nečasno ne dešava unutar pravosuđa. Jer ima slučajeva da su sudije, s vremena na vreme, bile i optuživane», kaže Brajer.

U trećem, poslednjem delu, biće reči o odnosu vladavine zakona i moderne poslovne prakse.

XS
SM
MD
LG