Linkovi

Rebeka Ranić: Srbija i Crna Gora ranjiva pogotovo u pogledu dostave prirodnog gasa


Direktor medjunarodnog energetskog sektora u firmi Deloitte Services LP, američka Srpkinja, Rebeka Ranić, u ekskluzivnom razgovoru za Srpski servis Glas Amerike govori o nedavnom energetskom sporu Rusije i Ukrajine, njegovom uticaju na Srbiju i Crnu Goru i poukama koje bi Beograd i Podgorica mogli da izvuku iz iskustva tog incidenta...

Ranić: Spor Rusije i Ukrajine izazvao je prekid dostave gasa širom Evrope, uključujući Srbiju i Crnu Goru, kojoj je, u tom periodu, bilo uskraćeno oko polovine redovnog snadbevanja. Na sreću, prekid je bio kratak i kriza je rešena vrlo brzo. Pouka rusko-ukrajinskog spora za Srbiju i Crnu Goru, baš kao i za druge evropske zemlje, jeste da – sada moraju da nastoje da obezbede priliv prirodnog gasa iz alternativnih izvora. To je pitanje koje će sada morati da se razmotri i u Srbiji i Crnoj Goroj, ali i u ostalim krajevima Starog kontinenta.

Glas Amerike: Da li je postoji opasnost da se snadbevanje Srbije i Crne Gore prirodnim gasom i naftom prekine u budućnosti?

Ranić: Evropa ima integrisanu mrežu snadbevanja gasom i naftom, koja uključuje naftovode širom evropskog kontinenta. Ukoliko se samo jedna zemlja umeša, oteža ili onesposobi bilo koju komponentu te mreže, to se odmah odrazi na sve zemlje. Srbija i Crna Gora je ranjiva, pogotovo u pogledu dostave prirodnog gasa, pošto je na samom kraju snabdevačkog lanca. Prirodni gas stiže iz Rusije preko Madjarske u Srbiju i Crnu Goru. Ukoliko se nešto desi na toj liniji, Srbija i Crna Gora ne bi bila snabdevena. Ustvari, rusko-ukrajinski spor može da posluži i kao upozorenje svim evropskim zemljama da osiguraju postojeću infrstrukturu gasovoda i naftovoda, kako bi se isključila mogućnost prekida snadbevanja prirodnim gasom i naftom..

Glas Amerike: Šta bi Srbija i Crna Gora mogle da učine kako bi bile manje ranjive kada se govori o snabdevanju prirodnim gasom i naftom?

Ranić: Srbija i Crna Gora je srećna da ima pristup moru i mogućnost povezivanja i snadbevanja naftom i prirodnim glasom preko luka. Drugo, u ovom momentu se razmatra izgradnja novih naftovoda u regionu jugoistočne Evrope i Srbija i Crna Gora će učestovati u tim razgovorima. To bi toj zemlji omogućilo da ispita mogućnost nafte i gasa i iz drugih zemalja, a ne samo iz Rusije - koja je protekle dve decenije bila veran i dobar snabdevač. Da bi se izbegla mogućnost nestašice nafte i prirodnog gasa, Srbija i Crna Gora bi mogla da uskladišti zalihe, u, recimo, podzemna skladišta, za šta postoje veoma dobri geografski i drugi uslovi, što bi moglo da posluži kao tampon zona u slučaju prekida dostave energenata. Konačno Srbija i Crna Gora će morati da nastoje da smanje zavisnost od uvoznog prirodnog gasa i nafte.

Glas Amerike: Kako bi se to dalo učiniti?

Ranić: Najefikasniji način je da se razmotre alternativni izvori, kao što su, na primer, hidroelektrane, koje bi mogle da se modernizuju, radi što efikasnije proizvodnje električne energije. Srbija i Crna Gora ima ograničenu potrebu za prirodnim gasom, uglavnom za zagrevanje i potrebe domaćinstava, kao i za industrijski sektor. Jedna od alternativa je da se smanji potražnja za prirodnim gasom i da se više koriste takozvani obnovljivi izvori energije, kao što su vetar i voda.

XS
SM
MD
LG