Linkovi

Francuskinja hospitalizovana zbog sumnje na ptičiji grip


Jedna Francuskinja hospitalizovana je po povratku sa turističkog boravka u Turskoj, jer lekari sumnjaju da je možda obolela od ptičijeg gripa, saopštile su danas francuske vlasti. Ona je putovala sama, oblast Tarsus, na mediteranskoj obali Turske, nije pogodjena ptičijim gripom.

Nacionalni institut za sanitarni nadzor saopštio je da se sumnja na ptičji grip, zbog simptoma, kao i zbog toga što je žena videla uginule ptice tokom boravka u zemlji koja je pogodjena epidemijom ptičijeg gripa, iako uslovi njenog putovanja ne ukazuju na moguću izloženost virusu. Pacijentkinja je izolovana u bolnici i prima antivirusnu terapiju. Uradjen je prvi test za dijagnostiku virusa gripa i bio je negativan, piše u saopštenju i dodaje se da se do kraja dana očekuju rezultati testova za utvrdjivanje prisustva virusa H5N1 u nosu i grlu pacijentkinje.

Iako je to prvi put da je objavljeno da se sumnja na ptičiji grip, francusko Ministarstvo zdravlja priznalo je da je do sada testirano nekoliko desetina ljudi. U Turskoj je četvoro dece umrlo od ptičijeg gripa, a 21 osoba je zaražena virusom H5N1 koji izaziva tu bolest. Vlasti su prijavile da je u čak 26 provnicija registrovano oboljenje ptica i živine.

www.voanews.com/serbian/avian_flu.cfm


XS
SM
MD
LG