Linkovi

Posmrtni ostaci kosovskog predsednika Ibrahima Rugove biće izloženi u holu Skupštine Kosova


Posmrtni ostaci kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove biće izloženi u holu Skupštine Kosova, a počasnu stražu činiće pripadnici Počasne garde Kosovskog zaštitnog korpusa. U Prištini je saopšteno da će Rugova biti sahranjen u četvrtak 26. januara, a odlučeno je i da na Kosovu bude proglašena petodnevna žalost, a u Albaniji trodnevna.

Komemorativna sednica Skupštine Kosova povodom smrti Rugove održana je u podne, a prethodno su bile komemorativne sednice vodeće albanske stranke, Demokratskg Saveza Kosova (DSK) i Akademije nauka i umetnosti Kosova. Šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen izjavio da je bez Ibrahima Rugove teško zamisliti politiku Kosova i Kosovo uopšte. On je na komemorativnoj sednici Skupštine Kosova izrazio duboko i iskreno saučešće porodici i gradjanima Kosova zbog smrti Rugove.

Nekoliko stotina građana Prištine, među njima i članovi vlade Kosova na čelu sa premijerom Bajramom Kosumijem, sinoć su zapalili sveće ispred pozorišta u Prištini. Rugova je umro od raka pluća u svojoj kući u Prištini. Vršilac dužnosti predsednika Kosova do izbora novog biće predsednik kosovske Skupštine Nedžat Daci.

XS
SM
MD
LG