Linkovi

Ministar odbrane Italije najavio vojno povlačenje iz Iraka


Italijanski ministrar odbrane, Antonio Martino, saopštio je da bi italijanska misija u Iraku mogla da bude okončana do kraja ove godine. On je rekao da će civilne snage postepeno zameniti italijanske trupe, kako bi nastavile da pomažu u nastojanjima za rekonstrukciju Iraka. Sabina Kastelfranko izveštava iz Rima.

Ministar odbrane Antonio Martino najavio je italijansko vojno povlačenje iz Iraka u 2006. godini. On je predstavio prvi zvanični plan za povlačenje 2600 italijanskih vojnika istakavši da bi oko 300 vojnika moglo da krene kući ovog meseca, a još hiljadu do juna. U intervjuu italijanskom kanalu mreže SKAJ, Martino je objasnio da bi italijanska vojna operacija «Drevni Babilon» mogla postepeno da okonča svoj mandat do kraja ove godine.

Martino je rekao da to nije izlazna strategija i da italijanske trupe neće napustiti zemlju ili ostaviti svoj posao napola nedovršen. On je dodao da je Italija oduvek smatrala svoju misiju u Iraku kao vremenski ograničenu i da bi, pošto se njeni ciljevi postepeno ostvaruju, trupe mogle da budu smanjene. Pojedini italijanski analitičari smatraju da je vlada saopštila odluku o povlačenju u ovom trenutku u pokušaju da prodobije glasove za predstojeće opšte izbore u aprilu. Italijansko javno mnjenje je oduvek bilo snažno protiv slanja trupa u Irak. Medjutim, Martino je to odbacio braneći odluku vlade desno od centra.

Ovo nije bila ratna misija, rekao je, to je bila mirovna misija kao i svaka druga mirovna misija. Martino je dodao da Italija nije učestvovala u ratu, ali da je intervenisala na kraju rata kako bi pomogla obnovu zemlje. Martino je rekao da su italijanski Karabinjeri obučili 11 hiljada iračkih policajaca, dok je italijanska vojska obučila skoro dve hiljade vojnika.

Martino je naglasio da je italijansko prisustvo postalo manje važno otkako su Iračani postali sposobni da organizuju bezbednost samostalno zahvaljujući obuci od strane italijanskih vojnika. Uspeh ovog posla, dodao je , bio je najočigledniji tokom održavanja izbora u provinciji Di Kar, koja je pod italijanskom kontrolom. Ministar odbrane takodje je rekao da Italija ne može da napusti svoju ulogu u borbi protiv medjunarodnog terorizma koji, kako je rekao, predstavlja konkretnu pretnju svetu. Italija, kao i ostali , dodao je, mora da učini sve što je u njenoj moći da spreči terorističke napade. Ministar Martino je rekao da je Evropa sada više ujedinjena u borbi protiv terorizma, dodavši da su razlike u stavovima Evrope i Sjedinjenih Država o tome kako se boriti protiv terorizma – ublažene. To je, prema njegovoj oceni, pozitivno zato što je evro-atlantsko partnerstvo od velike važnosti za globalnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG