Linkovi

Izrael zapretio preventivnim napadom na iranski nuklearni program


Visoki izraelski zvaničnik ipak je rekao da je medjunarodna diplomatija - prva opcija. Izraelski ministar odbrane, Šaul Mofaz, je nagovestio da se Izrael priprema za moguću vojnu akciju protiv iranskih nuklearnih postrojenja.

«Izrael ne može da dopusti mogućnost da se Iran domogne nuklearnog oružja i mora da se brani koristeći sve što to podrazumeva», rekao je Mofaz i dodao – «mi se pripremamo».

Medjutim, izraelski ministar odbrane je naveo da medjunarodna diplomatija mora da bude prvi izbor. Mofaz je pozdravio inicijativu koju su pokrenule SAD - da pitanje iranskog nuklearnog programa bude izneto pred Savet bezbednosti UN, dodavši da su sankcije i medjunarodni nadzor nad iranskim nuklearnim programom -ispravna politika u ovom trenutku. Izrael je još od oktobra izražavao sve veću zabrinutost u pogledu iranskog nuklearnog programa, nakon što je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad apelovao da, kako se izrazio, «jevrejska država bude izbrisana sa mape». Portparol izraelske vlade Mark Regev je izjavio da SAD i Evropa moraju da deluju brzo kako bi sprečile Iran da se domogne nuklearne bombe.

«Mislim da je kombinacija režima sa radikalnom platformom i nuklearnog oružja opasna i da niko u medjunarodnoj zajednici ne može da je prihvati», rekao je Regev. Izraelski vojni avioni su 1981. godine uništili irački nuklearni reaktor, a izraelski zvaničnici upozoravaju da, i u slučaju Irana, ukoliko diplomatija ne uspe, postoji vojna opcija.

XS
SM
MD
LG