Linkovi

Worldwatch objavio godišnji izveštaj ”Stanje u svetu u 2006.


Šanse da Kina i Indija postanu nove svetske ekonomske supersile podstiču zabrinutost zaštitnika prirodne sredine.

Vašingtonski, nevladin Institut Worldwatch, objavio je godišnji izveštaj pod nazivom ”Stanje u svetu u 2006. “, u kojem apeluje na svetsku populaciju da se pozabavi čovekovom okolinom, prirodnim resursima, problemima u proizvodnji hrane za sve veći broj stanovnika i sve veće globalno zagadjenje prirode.

Worldwatch institut naodi da će sledećih nekoliko decenija biti ključne za razvoj naše planete. Upozorava se da će mnogi stanovnici biti ugroženi ukoliko ne bude novih modela razvoja, smanjenja zavisnosti od naftne ekonomije i ukoliko se ne obrati veća pažnja na očuvanje prirodnih resursa. Kris Flavin, predsednik instituta Worldwatch kaže da su Kina i Indija i njihovih blizu 2 i po milijarde stanovnika suštinski važne za održivu budućnost.

”Snažan ekonomski razvoj ove dve zemlje, u kojima živi 40 odsto svetske populacije i keretanje ka intenzivnoj potrošnji i eksploataciji resursa predstavlja velike izazove u smislu potrebe za prirodnim resursima i zagadjenja kojem Indija i kina doprinostiti u budućnosti. Ukoliko se te dve zemlje ali i ostatak sveta sada ne preorijentišu na održivije izvore zarad svojih ekonomskih potreba, čitav svet će da trpi posledice.“

U skladu sa izveštajem Worldwatcha, postoje i optimističniji aspekti ekonomskog buma u Kini i Indijim, kada su u pitanju obnovljivi energetski izvori. Medjutim, istovremeno, te dvije zemlje pokazuju tendencije razvoja u stilu zapadnih sila, posebno kada se govori o upotrebi električne energije i automobila, uz rapidno povećanje potrošnje nafte.

”Sjedinjene Države, grubo rečeno, koriste deset puta više nafte po glavi stanovnika od Kine i 20 puta više od stanovništva Indije. Jedna od lekcija koju možemo izvući iz toga, je da - ukoliko Kina i indija - podignu nivo potrošnje na američki – svetu će biti potrebne bar dve planete samo da njih opslužujemo.“

Obe zemlje su već videće posledice nekontrolisanog razvoja. U Kini, ispuštanje otvrovne hemijske supstance u reku Songhua, zatrovale su izvore vode u gradu Harbinu. Jingling Liu, kineski profesor i saradnik veb stranice China watch kaže da, mada su pojedinačni zahtevi minimalni, vrlo je veliki ukupan zahtev kineske populacije koja broji više milijardu i trista miliona ljudi..


”Najveći deo ekonomskog razvoja u Kini sada je tek dovoljan da se zadovolje elementarne potrebe kineskog naroda.“

Kris Flavin upozorava da će odluke koje zemlje poput Kine i Indije donesu u sledećih nekoliko godina biti odlučujuće.

”To su zemlje koje će biti u stanju da predvide, planiraju i investiraju u održiviji sistem i one će biti simbol uspeha u 21 veku“, smatra Kris Flavuin.

Medjutim, nisu svi saglasni sa upozorenjima ekologa. Fred Smit, sa instituta Competitive Enterprise, kaže da je reč o samo još jednoj godišnjoj negativnoj priča kojom se straše ljudi i sprovedi politička kontrola u bogatim zemljama.

”Nema problema sa kojima je planeta zemlja suočena sem onih koji ograničavaju sposobnost čoveka da rešava probleme. “

Institut Competitive enterprise (konkurentno preduzetništvo) objavio je nekoliko kontra-napada na izveštaj Worldwatch-a iznevši argumente protiv globalnog zagrevanja, ograničavanja resursa i pokušaja da se kontroliše populacija.

”Bogatiji znači zdraviji, bogatiji znači čistiji i konačno po prvi put Kina i Indija počinju da se priključuju bogatom svetu. Biće kao rezultat toga čistije i zdravije.“

Budućnost je, po njegovim rečima, divna ukoliko se spreče politička ograničenja na kreativnost čoveka da rešava probleme.

XS
SM
MD
LG