Linkovi

Filip Vujanović sasvim siguran u uspeh referenduma


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je danas da će predložiti raspisivanje referenduma o državnom statusu Crne Gore i u slučaju da vlast i opozicija o tom pitanju ne postignu dogovor.

Crnogorski predsjednik naglasio je da je u slučaju blokade dijaloga vlasti i opozicije dužan da ispuni svoju obavezu i obavijesti crnogorsku Skupštinu o datumu referenduma i referendumskom pitanju.

Vujanović je ponovio da je sjednicu parlamenta za 7. februar inicirao s ciljem uspostavljanja dijaloga vlasti i opozicije kako bi imali dovoljno vremena za dogovor o demokratskim uslovima za referendum.

Vujanović je sasvim siguran u uspjeh referenduma, i izrazio je zadovoljstvo što će biti predsjednik nezavisne države.

On je naglasio da je već sada neophodan dijalog Beograda i Podgorice o odnosima između Crne Gore i Srbije nakon referenduma.

"Znam da je srpski premijer Vojislav Koštunica naklonjen Državnoj zajednici, ali mora prihvatiti realnost obnove crnogorske državnosti", kazao je crnogorski predsjednik.

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović rekao je danas da crnogorska opozicija ne želi bojkot referenduma o državnom statusu, već fer izjašnjavanje.

Reagujući na ocjenu premijera Mila Đukanovića da opozicija pokušava da prolongira dijalog o referendumu i da će se na kraju odlučiti za bojkot, Popović je istakao da su njegovi stavovi i komentari irelevantni.

On je objasnio da opozicija nije ušla u razgovore sa Evropskom unijom sa ciljem da bojkotuje referendum, već da bi došli do demokratskih uslova za izjašnjavanje.

Izvršni direktor Grupe za promjene Nebojša Medojević ocijenio je da će u razgovorima o crnogorskom referendumu prelomiti Evropska unija i da vlast i opozicija neće moći da odbiju njihove predloge.


XS
SM
MD
LG