Linkovi

Danijel Server: Rugovina smrt mogla bi da dovede do radikalizacije prilika na Kosovu


Smrt kosovskog predsednika mogla bi da dovede do radikalizacije prilika na Kosovu u zavisnosti od toga koja će politička opcija kosovskih Albanaca pobediti u borbi za vlast, ocenio je u ekskluzivnom razgovoru za Srpski servis Glasa Amerike analitičar Danijel Server, direktor Balkanske inicijative u vašingtonskom Institutu za mir. Server ukazuje i da će zbog Rugovine smrti doći do izvesnog odlaganja pregovora Beograda i Prištine.

Server: Ovo će svakako izazvati kašnjenje, kosovska strana ne može ući u pregovore bez predsednika, njihov parlament mora da izabere novog predsednika i to će trajati neko vreme pa zato možemo biti sigurni da će doći do izvesnog odlaganja... takodje je tu pitanje kakvo će biti novo liderstvo i to je naravno mnogo teže predvideti. Meni izgleda verovatno da će doći do velike borbe za vlast i videćemo kako će se to rasplesti.

Glas Amerike: Da li je opravdana zabrinutost nekih srpskih političara i kosovskih Srba da će posle Rugovine smrti doći do radikalizacije prilika na Kosovu?

Server: To je svakako moguće, postoji nekoliko kandidata koji su zagovarali nasilni otpor Miloševićevom režimu a koji će sada izbiti u prvi plan. Rugova je ostao privržen politici nenasilja, no zanimljivo je da u Beogradu postoji takva zabrinutost, jer do sada nisam čuo mnogo pohvala na račun Rugove iz Beograda.

Glas Amerike: Ko od kosovskih političara ima najveće šanse da postane Rugovin naslednik, spekuliše se da bi to mogao da bude lider Demokratske partije Kosova, Hašim Tači?

Server: Postoji izvestan broj kandidata a Hašim Tači (lider Demokratske partije Kosova) bi mogao da bude jedan od njih, ali postoje i drugi kandidati i videćemo šta će se dešavati... Kosovo ima ozbiljan problem zbog podela izmedju političkih stranaka, i političari moraju pronaći načina da prevazidju te razlike, a izbor predsednika im sada pruža priliku da to učine. No, da li će oni iskoristiti tu priliku je drugo pitanje...

XS
SM
MD
LG