Linkovi

Daci: Nisam zadovoljan položajem ni manjina ni većine ali treba da budemo realni


Srbi na Kosovu treba da ostanu na svojim ognjištima, šteta bi bila da dožive sudbinu izbeglica iz Bosne i Krajine, poručio je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, predsednik Skupštine Kosova, akademik Nedžat Daci. Od kako je formiran, posle opštih izbora 2004. do danas, kosovski parlament je usvojio oko 30 zakona, dok razmatra još oko 50.

Upitan da li rad parlamenta i usvojene zakone smatra važećim, sa obzirom da predstavnici srpske zajednice, konkretno Lista za Kosovo i Metohiju bojkotuje privremene institucije, Daci je potvrdno odgovorio dodajući da nije bilo promedbi ni od strane medjunarodnih faktora, ni kosovskih Srba.

Daci: Činjenica je da, iako ne učestvuju u radu Skupštine, predstavnici Srba učestvuju u radu komisija.

Daci smatra da proces odredjivanja statusa ne treba odugovlačiti jer su za taj korak uslovi više nego sazreli.

Daci: Uslovi su prezreli jer u slučaju odugovlačenja postoji opasnost od različitih sporednih procesa. Šest godina rada i četiri godine postojanja institucija je dovoljan period da se pokaže odredjeni kapacitet delovanja tih institucija.

Ocenjujući položaj manjina na Kosovu, predsednik Skupštine kaže da nije zadovoljan postojećim stanjem, ali da na to utiču mnogi faktori.

Daci: Ja ne verujem da postoji zemlja u svetu gde su manjine zadovoljne. Nisam zadovoljan položajem ni manjina ni većine ali treba da budemo realni , sa obzirom kakvi su ekonomski i politički kapaciteti i iz kakvih se teškoća izašlo i došlo do ovog procesa”.

On je kosovskim Srbima poručio da treba da ostanu jer oni pripadaju Kosovu i imaju svoju istoriju.

Daci: Bilo bi neodgovorno da oni dožive sudbinu Srba izbeglih iz republika bivše Jugoslavije. Ja ih pozivam da učestvuju u procesu jer će imati ista prava i obaveze kao i ostali na Kosovu.

XS
SM
MD
LG