Linkovi

Planetarno društvo namerava da pomno prati misiju ka planeti Pluton


Lansiranje svemirske sonde ka planeti Pluton izazvalo je uzbudjenje medju ljubiteljima astronomije svuda u svetu. Lansiranje je odlagana dva dana zaredom, zbog nepovoljnih vremenskih uslova i problema sa strujom, ali je lansiranje proteklo bez ikakvih problema:

Izvršni direktor Planetarnog društva, Luis Fridman, kaže da njegovi članovi širom sveta - od naučnika do običnih ljudi zainteresovanih za astronomiju - prate ovu misiju poput zabrinutih roditelja.

”NASA je tri puta pokušala da otkaže misiju ka Plutonu, ali mi smo angažovali naše članove, pisali smo Kongresu i administraciji i svaki put smo dobili podršku. U izvesnom smislu ovu misiju smatram našim delom.“

Da bi skrenuli pažnju javnosti, članovi Planetarnog društva sponzorisali su debatu o tome da li je Pluton planeta ili samo poveća stena u takozvanom Kiperovom pojasu, koji se prostire od Urana do van granica sunčevog sistema. Medjutim, Luis Fridman kaže da to i nije toliko važno, već da je važnije saznati nešto više o prirodi objekata na ivici našeg sazveždja:

”U suštini, mi tako sastavljamo ogromnu slagalicu kako bismo na kraju saznali kako je nastao solarni sistem, kako su nastale planete, koliko ima vode u sunčevom sistemu?“

Luis Fridman kaže da će nam to pomoći da saznamo nešto više o sve većem broju planeta koje astronomi otkrivaju u orbitama oko drugih zvezda. On ističe da je do sada otkriveno više od stotinu takvih nebeskih tela.

XS
SM
MD
LG