Linkovi

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova umro u 11.40h u svojoj rezidenciji u Prištini


Predsednik Kosova Ibrahim Rugova umro je danas u 11.40h u svojoj rezidenciji u Prištini, potvrdio je njegov savetnik Muhamed Hamiti. Prištinski tim za pregovore o budućem statusu Kosova najavio je za večeras posebno saopštenje o smrti predsednika Kosova Ibrahima Rugove, nakon što je šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen održao hitan sastanak kosovskih političkih lidera.

Odmah po saznanju o smrti predsednika Rugove šef UNMIK-a, Soren Jesen-Petersen sazvao je na hitan sastanak političke lidere Kosova. Najavljeno je da će povodom Rugovine smrti Vlada Kosova održati vanrednu sednicu, a pola sata kasnije zakazana je sednica Predsedništva Skupštine Kosova.

Strani stručnjaci, koji prate dešavanja na Kosovu, očekuju da će njegova smrt zakomplikovati situaciju na Kosovu. Rugova je predvodio albanski tim za pregovore o Kosovu, koji treba da počnu u sredu u Beču. Nije pznato za sada da li će se razgovori dogoditi niti ko bi zamenio Rugovu na mestu predsednika tima.

A na mesto predsednika Kosova, prema Ustavnom okviru, u slučaju smrti po automatizmu dolazi predsednik Skupštine Kosova, u ovom slučaju Nedžat Daci. Predsednika Kosova bira parlament na predlog stranke koja je dobila većinu na poslednjim izborima i procedura je jasna. S tim da predloženi kandidat za predsednika treba da dobije dvotrećinsku većinu u parlamentu u prva dva kruga glasanja, odnosno prostu većinu u trećem krugu, što je u oba izbora predsednika Kosova bila praksa.

Reagovanja povodom Rugovine smrti

Predstavnici kosovskih Srba ocenili su da smrt predsednika Kosova Ibrahima Rugove može da utiče na ukupnu stabilnost u pokrajini. Dok jedni strahuju za bezbednost srpske zajednice na Kosovu i pozivaju međunarodnu zajednicu da preduzme mere zaštite, drugi ocenjuju da će pozicija albanskih političara biti poljuljana što srpska strana treba da iskoristi za postizanje kompromisa.

Čelnik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kazao je da je najvažnije da institucije Kosova sačuvaju mir u pokrajini, a da Srbi u međuvremenu budu jako oprezni.

”Teško je proceniti kakav će biti razvoj događaja, jer ovde uvek - kada se dve političke partije Albanaca svađaju, a to se može dogoditi - Srbi mogu postati kolateralna šteta", rekao“. Ivanović je apelovao na predstavnike Kfora i UNMIK-a da preduzmu sve što je u njihovoj moći da spreče eventualne nemire.

Lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković uputio je izraze saučešća porodici Rugova, ocenjujući istovremeno da smrt predsednika Kosova predstavlja kraj faze "fanatičnog separatištičkog pokreta" za stvaranje nezavisnog Kosova.

"Nadam se da će i pored smrti Ibrahima Rugove biti nastavljen dijalog Srba i Albanca i da će na osnovu međunarodnih principa, uz očuvanje suvereniteta Srbije na Kosmetu, taj proces biti završen." On je Rugovinu političku opciju ocenio retrogradnom u 21. veku, navodeći da se nada da će na tu politiku biti stavljena tačka.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović upozorio je da će Rugovina smrt dovesti do borbe za vlast među albanskim liderima, čime će njihova pozicija biti poljuljana. "Rugova je bio čovek sa određenim demokratskim potencijalom i čovek koga niko ne optužuje da je radio nešto nezakonito", rekao je Ivanović.

On je naglasio da Srbi mogu novu situaciju iskoristiti u cilju ostvarenja kompromisnog rešenja, koje bi bilo u interesu svih. "Pozicija kosovskih Albanaca je posle smrti njihovog predsednika u političkom smislu mnogo slabija."

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić, reagujući na vest o smrti Ibrahima Rugove, izjavila da je brinu njegovi politički naslednici koji spadaju u arsenal naoružane demokratije, koja je na sceni sada na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio saučešćhe povodom smrti Ibrahima Rugove

"Ibrahima Rugovu uvažavao sam kao političara i dugogodišnjeg lidera kosovskih Albanaca. Iskreno žalim zbog njegove smrti koja je veliki gubitak za sve Albance na Kosovu i Metohiji."

Predsednik Srbije je izrazio nadu da smrt Ibrahima Rugove neće omesti napore da se nadje mirno, kompromisno i sporazumno rešenje za budući status Kosova i Metohije.

Drašković zamolio šefa UNMIK-a da prenese saučešće

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković zamolio je šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena da prenese njegove izraze saučešća porodici preminulog predsednika Kosova Ibrahima Rugove, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova SCG.

Odlažu se prvi direktni pregovori o Kosovu

Prvi direktni pregovori Beograda i Prištine o Kosovu i Metohiji najverovatnije će biti odloženi zbog smrti kosovsog predsednika Ibrahima Rugove. To potvrdila Hua Đijang, portparol specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, navodeći da će prvi sastanak verovatno biti održan početkom februara.

EU: Kosovski lideri da nastave Rugovinim stopama

Visoki predstavnik Evropske za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana ocenio je da je smrt kosovskog predsednika Ibrahima Rugova "došla u posebno izazovnom času za Kosovo" i pozvao "sve vodje Kosova da, u ovom teškom trenutku, iskažu jedinstvo i odgovornost".

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je naglasio da je Rugova bio "visoko cenjen vodja na Kosovu, dok je Solana istakao da je preminuli kosovski predsednik "bio čovek mira, čvrst u suprotstavljanju ugnjetavanju, ali duboko privržen idealima nenasilja".

"Zato ga je voleo njegov narod i poštovali su ga svuda u svetu", dodao je visoki predstavnik EU.

Prema njegovim rečima,"Kosovo je Rugovinom smrću izgubilo istorijskog vodju, koji je svoj život posvetio zaštiti i pospešenju prava naroda Kosova".

"Gubitak predsednika Rugove pada u posebno izazovnom času za Kosovo. Njegova mudrost i autoritet će u mnogome nedostajati", kazao je Solana.

Solana je naglasio da "u ovom teškom trenutku poziva sve vodje Kosova da iskažu jedinstvo i odgovornost", zaključivši da će to "biti najbolji način da se oda pošta predsedniku Rugovi".

Solana je izrazio "duboko žaljenje", dok je Barozo u svoje i ime Evropske komisije takodje saopštio da žali zbog smrti Rugove.

Prekinuta sednica na jugu Srbije

Zbog smrti Rugove danas je prekinuta i sednica albanskih odbornika iz skupština Bujanovca, Preševa i Medveđe, na kojoj je trebalo da se formira nacionalno veće Albanaca iz preševske doline.

Kosovski mediji: Veliki gubitak

Prištinski mediji na albanskom navode da odlazak Rugove sa političke scene u tako značajnom trenutku priprema i početka pregovora o političkom statusu Kosova predstavlja izuzetno veliki gubitak. Rugova je, preneli su mediji, bio čovek koji je ne samo po funkciji već i po stvarnom autoritetu bio faktor jedinstva unutar kosovskog političkog života, osoba čiji je autoritet kod međunarodnih predstavnika od neprocenjivog značaja te je njegov odlazak ogroman hendikep.

"Nema sumnje Kosovo je izgubilo čoveka ogromnog ugleda i poštovanja među kosovskim Albancima, ali i među strancima. Njegov odlazak sa političke scene u ovim najpresudnijim trenucima za Kosovo kako se procenjuje oslabio pozicije kosovskih Albanaca, ne samo u pregovorima o statusu već i šire, jer je poznato da je kosovski predsednik negovao posebno dobre odnose sa međunarodnom zajednicom, posebno sa Sjedinjenim američkim državama", istakli su mediji.

Mesić povodom Rugovine smrti

Kosovo i kosovski Albanci su smrću Ibrahima Rugove izgubili političkog lidera čija bi politička mudrost i staloženost bili potrebni u ključnom razdoblju u koje Kosovo ulazi, ocenio je hrvatski predsednik Stjepan Mesić. Mesić je rekao da se nada i veruje da će legitimni predstavnici Albanaca na Kosovu znati da nastave putem kojim je kreno Rugova.

"Nadam se da se snažno zauzimati za prava albanskog stanovništva Kosova i izbegavati ekstremizam koji bi mogao da ugrozi ostvarenje ciljeva kojima se teži", naveo je Mesić.


Jović: Rugova obeležio najteži period za kosovske Albance

Predsednik Predsedništva BiH Ivo Miro Jović izjavio je povodom smrti predsednika Kosova Ibrahima Rugove, da je Rugova obeležio najteže razdoblje kroz koje je prolazio njegov narod.

Biografija Ibrahima Rugove

Ibrahim Rugova je rođen 2. decembra 1944. godine u selu Crnce u opštini Istok na Kosovu. Diplomirao je književnost u Prištini, specijalizirao u Parizu, a doktorirao u Prištini. Bio je književni kritičar, asistent na Albanološkom institutu u Prištini i profesor književnosti.

Na političku scenu stupio je kao predsednik Društva književnika Kosova oko koga se okupljao albanski pokret na Kosovu i jedan je od potpisnika "Apela 215 kosovskih intelektualaca". Tim Apelom 1989. godine oni su se izjasnili potiv Amandmana na Ustav Srbije kojima je ukinuta autonomija Kosova. Zbog toga je isključen iz Saveza komunista Jugoslavije, a međunarodna javnost ga je prihvatila kao disidenta i borca za ljudska i politička prava Albanaca na Kosovu.

Rugova je bio član pregovaračkog tima tokom srpsko-albanskih pregovora koji su održani u Rambujeu u Francuskoj februara 1999. godine. Prvih mesec i po NATO bombardovanja SR Jugoslavije proveo je u kućnom pritvoru u Prištini pod "zaštitom srpske policije". U tom periodu Rugova se pod nerazjašnjenim okolnostima susreo sa tadašnjim jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševićem i pred kamerama RTV Srbije zatražio prekid bombardovanja, prelazak na političke pregovore i autonomiju Kosova u okviru Jugoslavije. Uz odobrenje Miloševića i strano posredovanje 5. maja 1999. je avionom italijanske vlade prebačen u Rim, a nekoliko dana kasnije sa porodicom odlazi u Nemačku i u inostranstvu ostaje do povratka na Kosovo u julu te godine.

Objavio je više knjiga iz književne teorije, istorije i teorije kritike. Dobitnik je više međunarodnih nagrada i priznanja. Iza sebe je ostavio suprugu Fanu, sinove Mendinija i Uku i kćerku Teutu.

XS
SM
MD
LG