Linkovi

Zvezdana prašina treba da razotkrije tajne galaksije


Naučnici sa velikim entuzijazmom proučavaju”zvezdanu prašinu“ koja je u nedelju dospela na zemlju sondom ”Stardust,“ što u prevodu i znači zvezdana prašina. Čim su ugledali čestice koje su prikupljenje tokom sedmogodišnjeg putovanja sonde svemirom, naučnici su proglasili misiju punim uspehom.

Sonda je prikupila čestice prašine 2004. godine, posle petogodišnjeg putovanja svemirom radi ”sastanka“ sa kometom Vilt-2, od koje čestice i potiču. Zatim je usledilo dugo putovanje nazad na zemlju, gde se sonda uspešno prizemljila u nedelju, u pustinji države Jute. Komete su lopte prašine i leda koje kruže oko sunca, a veruje se da su formacije zaostale posle formiranja naše galaksije pre 4 i po milijarde godine. Pošto su te čestice u svom izvornom stanju, veruje se da mogu da nam otkriju hemijske tajne o razvoju galaksije. Šef misije, astronom sa univerziteta države Vašington Donald Braunli, kaže da su premašena sva očekivanje: oko milion čestica je zatočeno u mreži koja se može nazvati ”zamkom“ za zvezdanu prašinu.

“Čestice, možda milion čestica komete Vilt, nalaze se u toj mreži. To je pravo blago, tu su primerci koji potiču iz vremena rodjenja naše galaksije.“

Mreža sadrži aerogel -- materijal od vrlo tankih i labavo isprepletanih niti fiberglasa. Čestice prašine koju je kometa ispustila u fazi topljenja na putu ka suncu iz spoljnih sfera galaksije, uhvatile su se u aerogel koji ima gotovo 100% propusljivost. Čudesni aerogel je dospeo i u Ginisovu knjigu rekorda kao čvrsti materijal sa najnižim mogućim stepenom gustine. Mada su prikupljene čestice male, za naučnike predstavljaju prave gromade koje će biti podrobno analizirane tek pošto budu rasčlanjene na sastojke od kojih je nastala naša galaksija... U medjuvremenu, ka svemirskom centru Džonson u Hjustonu -- sada ”meki“ zvezdane prešine -- hrli 150 naučnika iz svih krajeva sveta u nadi da će proučavanjem zvezdane prašine možda razotkriti bar poneku tajnu nastanka svemira.

XS
SM
MD
LG