Linkovi

Oliver Ivanović: Ukoliko ne dodje do decentralizacije Srbi neće moći da opstanu


Svaki oblik decentralizacije koji ne nudi funkcionalnost novih opština, institucionalnu zaštitu i neometan pristup administraciji srpskoj zajednici, za nas je neprihvatljiv, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, nosilac srpske liste za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović.

Novi plan za reformu lokalne vlasti, koji je pre više od mesec dana predstavio ministar za lokalnu upravu Ljutfi Haziri, nije dostavljen predstavnicima kosovskih Srba, ali se može zaključiti da on podrazumeva odredjene ustupke u odnosu na prvobitni okument o kojem se raspravljalo pre pola godine. Medjutim, lider srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da ni taj novi dokument, za koji albanska strana tvrdi da izlazi u susret zahtevima svih zajednica, u suštini ne obećava mnogo.

Ivanović: Neki zaštitu Srba i formiranje novih opština nazivaju enklavizacijom, ali ukoliko do toga ne dodje, Srbi neće moći da opstanu. Da je bilo više političke zrelosti mi bi smo sada imali dve nove funkcionalne opštine, Gračanicu i Partes i odredjene indikacije šta treba menjati na tom planu”, rekao je Ivanović.

Glas Amerike: Koji bi od dva ponudjena plana, Prištine ili Beograda, trebalo primeniti kako bi se formirale funkcionalne opštine, koje katastarski obuhvataju teritorije na kojima danas Srbi čine većinu?

Ivanović: I mi i Abanci bili smo spremni da prihvatimo medju opciju ne ugrožavajući pregovarački proces i ne umanjujući mogućnost da se u toku pregovora dogovori nešto drugo. U principu, nema velikih odstupanja. Ono što je izvesno je da mora da bude formiran veći broj opština. Priština, sa 450.000 stanovnika, mora da dobije izmedju 7 i 9 opština. Suština decentralizacije i jeste reorganizacija i prenos ovlašćenja. Lokalna samouprava samim tim postaće funkcionalnija.

Ivanović navodi da je pitanje decentralizacije na Kosovu previše ispolitizovano i da će slabo prisustvo kosovskih Srba u pregovaračkom timu Vlade Srbije imati velike posledice, jer prema njegovom mišljenju, najbolji način da se srpska zajednica izbori za svoja prava jeste upravo mogućnost da sama predstavi svoje zahteve i interese.

Ivanović: Bićemo i dalje zastupljeni, iako to nije dovoljno. Mi bi smo uz pomoć Vlade Srbije, postigli mnogo više i mnogo pre. Ostaje da se nadamo da će ovaj tim postići decentralizaciju koja će pre svega biti realna i primenjiva. U suprotnom, bićemo prinudjeni da stvari rešavamo u hodu”, zaključio je nosilac srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

XS
SM
MD
LG