Linkovi

Ključni svedok na sudjenju za bombaški napad u Oklahoma Sitiju pušten na slobodu


Ključni svedok na sudjenju za bombaški napad u Oklahoma Sitiju 1995. godine pušten je danas iz zatvora pošto je izdržao 10 i po od 12 godina, što je izazvalo negodovanje preživelih i rodjaka žrtava tog napada. U tom bombaškom napadu -- najgorem slučaju domaćeg terorizma u istoriji Sjedinjenih Država -- ubijeno je 168 ljudi, dok su stotine ranjene.

Majkl Fortie bio je svedok tužilaštva na sudjenju Timotiju MekVeju i Teriju Nikolsu. Mekvej je pogubljen 2001. godine zbog bombaškog napada na jednu državnu zgradu u Oklahoma Sitiju, dok Teri Nikols izdržava doživotnu robiju. Pošto je Majkl Fortijepriznao krivicu po četiri tačke optužnice u vezi sa zaverom da se izvrši bombaški napad, bio je ključni svedok protiv MekVeja i Nikolsa. Medjutim, mnogi preživeli napada i rodjaci poginulih gnevni su zbog njegovog puštanja na slobodu jer smatra da je Fortije trebalo da bude oštrije kažnjen pošto je znao za pripremu napada, a ništa nije učinio da ga spreči. Kej Ajs Fulton je izgubila brata Pola u tom bombaškom napadu.

”On će biti na slobodi i nastaviti svoj živeti ko zna gde... Zapanjuje me da ovaj čovek može biti pušten na slobodu.“

Dženi Koverdejl je izgubila dva unuka u napadu.

”On će moći da zagrli svoju ženu. Mnogi nikada neće biti u stanju da zagrle svoje najdraže jer su mrtvi.“

Fortijeov advokat, Majkl Mekgvajr kaže da njegov klijent namerava da vodi povučen život sa svojom porodicom.

”Taj gnev je pogrešno usmeren. Fortije je izdržao svoju kaznu.“

Kao svedok Majkl Fortije je ispričao da su on i njegova supruga Lori čuli Timotija MekVeja i Terija Nikolsa da razgovaraju o bombaškom napadu devet meseci pre no što se od odigrao. Fortije je priznao da je sa MekVejom obišao zgradu četiri meseca pre bombaškog napada.

XS
SM
MD
LG