Linkovi

Srbija mora da okonča saradnju sa Hagom


Zvaničnici vlasti u Srbiji saglasni u oceni da je očekivana najava prekida pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom. Vicepremijer Miroljub Labus je, kako prenose mediji, izjavio da Srbiji svakog trenutka preti odlaganje pregovora jer su prošli svi rokovi da će haški begunac Ratko Mladić biti uhapšen i isporučen Hagu. Vrlo malo vremena imamo da ubedimo, ne samo Karlu del Ponte, nego i Brisel da smo sposobni da ostvarimo punu saradnju sa Haškim tribunalom, rekao je Labus.

Ambasador Nemačke u Beogradu Andreas Cobel izjavio je da je potrošeno strpljenje međunarodne zajednice i ukoliko neko u Beogradu tvrdi da ima još vremena za ispunjavanje međunarodnih obaveza onda je u zabludi.

Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović izrazio je uverenje da Vlada Srbije nije spremna da nesaradnjom sa Haškim tribunalom poništi sve pozitivne efekte prošlogodišnjeg približavanja Evropskoj uniji i zato očekuje nastavak pregovora sa Unijom ali će zato sve oštriji pritisci dolaziti iz Brisela i iz drugih međunarodnih centara da Vlada mora da ispuni svoje obaveze.

Saradnik Instituta ekonomskih nauka Jelica Minić kaže da najnovije poruke iz Brisela treba shvatiti veoma ozbiljno jer će broj zemalja spremnih da pomognu Srbiji biti sve manji i manji ukoliko Beograd ne reši ovo pitanje.

Sudeći po spremnosti vlasti u Beogradu, nema opasnosti da pregovori o decentralizaciji Kosova imaju sudbinu dijaloga o pridruživanju Evropskoj uniji. Naime, član Tima za pregovore o statusu Kosova i savetnik predsednika Srbije Leon Kojen tvrdi da srpska delegacija spremno dočekuje početak pregovora sa Prištinom o decentralizaciji vlasti na Kosovu. U Beogradu je još objavljeno da će se srpski tim sastati u subotu i ponedeljak kako bi se dodatno pripremi za sastanak u Beču 25. januara.

XS
SM
MD
LG