Linkovi

Zahtev da se prekine program unutrašnjeg špijuniranja


Dve američke organizacije za građanska prava, podnele su tužbu federalnom sudu zahtevajući da se prekine program unutrašnjeg špijuniranja, koji je predsednik Buš ovlastio ubrzo posle terorističkih napada 2001. godine.

Tužbu su podneli Sindikat za američke građanske slobode i Centar za ustavna prava, tvrdeći da je predsednik Buš prekoračio ovlašćenja kada je od Nacionalne agencije za bezbednost, bez sudskog naloga, zatražio da prisluškuje međunarodne telefonske pozive i nadgleda elektronsku poštu američkih građana, za koje se sumnja da su povezani sa teroristima. Jedna tužba je podneta u Njujorku, a druga u Detroitu, u ime advokata odbrane, novinara i akademika, koji veruju da Agencija za nacionalnu bezbednost nadgleda njihove komunikacije sa ljudima na Bliskom istoku. Izvršni direktor Sindikata za američke građanske slobode, Entoni Romero, kaže.

”Verujemo da taj korak nije zakonit i u skladu sa Ustavom, jer sudsko telo nije odobrilo prikupljanje podataka o američkim građanima. Verujemo da nije zakonit i zbog toga što Kongres nije ovlastio sprovođenje takvog programa.“

Portparol Bele kuće, Skot Meklelan, branio je taj program, objasnivši da predstavlja važan deo borbe protiv terorizma.

”Smatram da beskorisne tužbe neće doprineti jačanju građanskih sloboda, ili zaštiti Amerikanaca. Što se tiče ovlašćenja, moram da ponovim da je program životno važan i da mu je obim ograničen.“

Tužbe su podnete dan pošto je bivši potpredsednik, Al Gor, optužio sadašnjeg predsednika da je prekršio odredbe zakona o špijuniranju iz 1978. godine, jer je ovlastio nadgledanje bez sudskog odobrenja.

”Ono što znamo o neovlašćenom prisluškivanju dovodi do zaključka da je američki predsednik često i postojano kršio zakone.“

Gor je zatražio istragu predsednikovog programa priskuškivanja, a portparol Bele kuće, Meklelan, odmah je uzvratio da je bivši potpredsednik hipokrita, istakavši da je administracija Klinton - Gor, svojevremeno tvrdila da su fizički pretresi osumnjičenih zločinaca opravdani i to bez sudskog naloga. Zakon iz 1978, zabranjuje špijuniranje Amerikanaca bez dozvole federalnog suda za tajno nadgledanje. No, američki sekretar za pravosuđe, Alberto Gonzales, tvrdi da je američki Kongres dao predsedniku Bušu široka ovlašćenja u borbi protiv terora, posle terorističkih napada 2001. godine.

”Smatramo da postoje zakonita ovlašćenja i da je predsednik dejstvovao u skladu sa svojim zakonskim pravima i na način koji je smatrao neophodnimn i odgovarajućim za zaštitu ove zemlje protiv nove vrste opasnosti.

Nekolicina demokrata kritikuje špijuniranje u zemlji, tvrdeći da je predsednik zloupotrebio ovlašćenja. Mnogi republikanci brane nadgledanje kao ključno oružje u borbi protiv terora. Prema rezultatima nedavnih anketa, Amerikanci su gotovo ravnomerno podeljeni u pogledu opravdanosti predsednikovog programa za unutrašnje prisluškivanje.

XS
SM
MD
LG