Linkovi

SAD najjača privredna sila na svetu što pokazuje i bruto nacionalni proizvod


Bruto nacionalni proizvod u Sjedinjenim Državama u 2004. godini, procenjen je na oko 12 hiljada milijard dolara, od čega je samo deveti deo jednog procenta došao iz poljoprivrede.

U američkoj radnoj snazi, poljoprivrednika ima čak i manje - samo sedam desetina procenta. U pretprošloj godini, bruto nacionalni proizvod je obuhvatio prihod od 20 odsto iz industrijskih grana i skoro 80 odsto iz uslužnog sektora. Broj poljoprivrednih imanja u Sjedinjenim Državama nastavlja da se smanjuje. Prema podacima američkog Biroa za popis stanovništva, u zemlji postoji nešto više od dva miliona farmi, a skoro polovina je manja od 40 hektara.

Zarada sa tih farmi je nedavno dostigla rekordne iznose. Poljoprivredna proizvodnja se povećava zbog nove tehnologije i metoda. Američki Sekretarijat za poljoprivredu procenjuje da devet odsto zarade ustvari potiče od vladinih dotacija i očekuje se da će se u budućnosti taj procenat povećati.

Tokom perioda od 15 godina, izvoz je obezbeđivao 25 odsto zarade i to od prodaje soje. Kanada i Meksiko su dva od tri najveća tržišta za američke farmere. 2002. godine Kanada je prvi put prestigla Japan kao najveći uvoznik američkih poljoprivrednih proizvoda. Sekretarijat za poljoprivredu je saopštio da se smanjuje izvoz u Evropsku uniju, ali se povećava izvoz u zemlje Južne Amerike i Azije. Sjedinjene Države obično ostvaruju višak u poljoprivrednoj razmeni, ali to nije bio slučaj poteklih godina, jer se sve više hrane uvozi.

XS
SM
MD
LG