Linkovi

Državni sekretar Rajs reorganizuje nastojanja za američku pomoć inostranstvu


Državni sekretar Kondoliza Rajs nastavlja reoganizaciju nekih odseka Stejt departmenta i američkog aparata za pružanje pomoći inostranstvu.

Sekretar Rajs nije pripojila Američku agenciju za medjunarodni razvoj, USAID, Stejt departmentu, ali šefu te agencije dala je titulu direktora programa za američku pomoć inostranstvu koji će imati svoju kancelariju u Stejt Departmentu. Taj potez ima za cilj da poboljša efiakasnost i odgovornost američkih programa za pružanje pomoći u vrednosti od 20 milijardi dolara. Državni sekretar je to saopštila u drugoj fazi široke restrukture američkog diplomatskog kora zacrtavši kao glavni diplomatski ciljev izgradnju demokratije i tržišne ekonomije. Ona je za novog direktora programa pomoći inostranstvu imenovala dosadašnjeg šefa globalnog programa administracije za borbu protiv SIDE i virusa HIV, Rendala Tobajasa, koji će imati rang zamenika državnog sekretara. Gospodja Rajs je rekla da će se time stvoriti jedinstvenija rukovodeća struktura američkih programa pomoći koji se sprovode kroz mnoge agencije, pored Stejt Departmenta i USAID-a.

”Naša pomoć inostranstvu mora pomoći ljudima da ostvaruju rezultate. Resursi koje šaljemo moraju da omoguće zemljama u razvoju da ojačaju bezbednost, konsoliduju demokratiju, povećaju trgovinu i investicije i poboljšalju život običnih ljudi. Američka inostrana pomoć mora promovisati odgovorni suverenitet, a ne stalnu zavisnost.“

Ranije su se čuli izveštaji da državni sekretar želi da ukine USAID, koji je nezavisan od svog osnivanja 1961.godine, i pripoji ga Stejt Deparmentu. Navedene promene su objavljene samo dan pošto je Kondoliza Rajs najavila prerasporedjivanje američkih diplomata i pomeranje fokusa koji je tokom hladnog rata bio na Evropi -- na zemlje u razvoju i nove sile koje se pomaljaju u Aziji. Ta akcija će iziskivati od diplomatskog kora Sjedinjenih Država -- koji broji 6400 službenika -- sticanje znanja i formulisanje novih aspekata njihove diplomatske karijere.

”Premeštamo diplomate iz Evrope i Vašingtona u kritične zemlje poput Kine, Indije, Južnoafričke Republike i Indonezije. Naši ljudi se obučavaju i uče nove jezike kako bi se osposobili za direktnu interakciju sa strancima.“

Državni sekretar je primetila da diplomate ne mogu da očekuju da dobiju unapredjenje ukoliko nisu služili na opasnim mestima i ukoliko ne govore tečno barem dva strana jezika, navodeći kineski, arapski i urdu kao neke od poželjnih. Oko 100 položaja u Stejt Departmentu u Vašingtonu i Evropi smesta će biti prebačeno u ambasade u zemljama koje su u fokusu novog prioriteta, a funkcioneri navode da će kasnije ovim planom biti obuhvaćeno preko 2000 položaja.

XS
SM
MD
LG