Linkovi

Neobično oštra i jasna poruka evropskih zvaničnika vlastima u Beogradu


Zvaničnom Berogradu je danas iz Brisela, nakon sastanka glavne haške tužiteljice, Karle del Ponte sa evropskim zvaničnicima, nedvosmisleno poručeno- ukoliko ne bude skorog, snažnog napretka u saradnji sa Haškim sudom, suočiće se sa posledicama po proces pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Neobično oštra i jasna poruka evropskih zvaničnika vlastima u Beogradu usledila je nakon što su se, prvo visoki predstavnik EU, Havijer Solana, a potomi komesar za proširenje, Oli Ren, susreli sa gošćom is Haga. Iz Solaninog kabineta je, nakon kratkog susreta, saopšteno da suspenzija pregovora sa Beogradom "još nije na stolu" te da se oko toga pre mora postići sporazum svih članica Unije.

Komesar Ren je, nakon susreta sa Del Ponte u Evropskoj komisiji, izjavio:

"Sada su naše oči uprte u Srbiju. Očekujemo da ona ostvari punu saradnju sa Sudom, ostvari suštinski progres - locira i prebaci u Hag Ratka Mladića i Radovana Karadžića. To je odgovornost Srbije. Ukoliko ne budemo videli snažan progres u tom pravcu, to će svakako značiti izuzetno negativne posledice po tok pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evroske unije sa Srbijom".

Upitana šta će učiniti nakon tvrdnji da se Mladić nalazi u Rusiji, glavna tužiteljica Haškog suda kaže:

"Nema potrebe da stupam u kontakt sa ruskim vlastima oko Mladića, jer Ratko Mladić je u Srbiji. Njega, kao što znate, štite delovi vojske. Ono što ja trebam, što je medjunarodna obaveza Beograda je da ga uhapse i predaju Hagu".

Za komesara Rena ne može biti izgovora za nesaradnju vlasti u Beogradu sa Tribunalom, kakav bi mogao proces rešavanja kosovskog pitanja- on poručuje da je konačno vreme da Srbija napravi izbor izmedju nacionalističke prošlosti i evropske budućnosti, nadajući se da će izbor vlasti u Beogradu biti evropske integracije.

XS
SM
MD
LG