Linkovi

Vasil Tupurkovski: Nezavisnost Kosova u narednih godinu - dve neminovna


On je govoreći o izazovima sa kojima se suočava Makedonija, u Vudro Vilson centru u Vašingtonu - otišao i korak dalje, i po sopstvenom priznanju izneo «politički nekorektnu» prognozu da će se u slučaju dobijanja nezavisnosti Kosovo spojiti sa Albanijom, iako medjunarodna zajednica danas tvrdi da neće biti daljih promena granica na Balkanu. Vasil Tupurkovski, bivši član predsedništva SFRJ, a danas lider opozicione Demokratske Alternative, smatra da procesi na Balkanu teku u pravcu kosovske nezavisnosti, i da medjunarodna zajednica ne može da pronadje drugo rešenje za kosovsko pitanje, jer suvernitet Srbije na Kosovu ne postoji od 1999.

Tupurkovski: Normalno, ozbiljna su pitanja ljudskih prava i položaja Srba na Kosovu itd ali će ih medjunarodna zajednica rešavati svojim garancijama i solucijama. Proces nezavisnosti mislim da će relativno brzo teći, i da ćemo u narednih godinu dve ćemo imati nezavisno Kosovo.

Iako predstavnici medjunarodne zajednice u diskusijama o kosovskom statusu energično isključuju mogućnost njegovog kasnijeg pripajanja Albaniji», Tupurkovski smatra da je takav scenario sasvim verovatan, i da je «prirodno ujedinjenje jednog naroda koji će imati suvereno pravo da odlučuje o svojoj sudbini kada Kosovo postane nezavisno».

Tupurkovski: Na kraju krajeva i teritorija Kosova je, da tako kažem «odnešena» iz teritorijalnog sastava Srbije. I to ne bi bilo moguće ako smo bili spremni kao medjunarodna zajednica da ostanemo pri medjunarodno pravnim principima. Ali, pošto je to splet političkih i geopolitičkih interesa, očigledno ima moćnih subjekata u medjunarodnoj zajednici... mi to nismo, ni Srbija ni Makedonija ni ostale balkanske sredine ali su neke sposobnije da dobiju podršku medjunarodne zajednice. Pre svega mislim na albanski nacionalni cilj koji je dobio tu podršku.

Glas Amerike: Kako bi se eventualna nezavisnost Kosova odrazila na Makedoniju?

Tupurkovski: Mi u Makedoniji imamo umerenije ali i veoma ekstremne poglede albanskih političkih grupa. Jednom u istoriji rešavate nacionalno pitanje i taj momenat za albansko nacionalno pitanje je sada, tako da mislim da ćemo imati više problema nego stabilnosti u Makedoniji, i da mi sami Makedonci i Albanci nećemo razrešiti ove provokacije odnosno predrizike te geopolitičke solucije, samo medjunarodna zajednica, ključni faktori pre svega SAD moraju da daju garancije da se nezavisnost Kosova, odnosno njegovo ujedinjenje sa Albanijom se neće ticati interesa i teritorijalnih pozicija drugih država 1 10 45

Vasil Tupurkovski smatra i da u toku raspleta kosovskog pitanja neće doći do nasilja u regionu.

Tupurkovski: Ja ne očekujem nasilje jer se 1999. neće ponoviti, jer Srbija zna da ne sme da dozvoli novi rat na svojoj teritoriji i razaranja koja rat nosi, a mi u Makedoniji smo takodje videli da ne možemo da vodimo rat 2001. godine, i zato mislim da do toga neće doći i ne samo zbog naših interesa nego i delikatnih tursko-grčkih teritorijalnih odnosa oko ostrva, gde bi se neka treća situacija na Balkanu ako se radikalno razvija bila iskorišćena za otvaranje tog krupnog konfliktnog pitanja.

Glas Amerike: Kakvi su odnosi Srbije i Makedonije?

Tupurkovski: Makedonsko-srpski odnosi, ne možemo reći drugo osim da zaslužuju da budu prvorazredni, ima problema koji se tiču nekih neracionalnih ponašanja subjekata koji nisu državni nego recimo u religioznom svetu ali narodi i državne strukture znaju da ti odnosi moraju da budu izuzetni.

XS
SM
MD
LG