Linkovi

Al Džazira emitovala novi snimak Bin Ladena - šef Al kaide planira novi napad na SAD


Prvi put u proteklih 12 mjeseci, svet je čuo novu poruku najtraženijeg teroriste na svetu. Glas na tonskom snimku koji je objavila arapska TV stanica Al Džazira predstavlja se kao Osama Bin Laden i tvrdi da njegova teroristička mreža Al AKida priprema nove napade na Sjedinjene Države i - mada vrlo neodredjeno - pominje ”primirje“ zarad obnove Avganistana i Iraka.

Nova Bin Ladenova poruka
Glas na snimku, koji je objavila arapska TV mreža Al Džazira, a koji navodno pripada Bin Ladenu - šef Al kaide tvdri da su planirani novi napadi na američkom tlu. Arapska TV mreža Al Džazira je prenela taj snimak. Osama Bin Laden dalje, navodno, kaže da troškovi i gubitak američkih života u Iraku pomažu ustanku i da predsednik Buš pravi ”veliku grešku.“

Nasilje u Iraku
Snimak najtraženijeg teroriste praćen je sa dva istovremena samoubilačka napada u Iraku. Jedna bomba je eksplodirala u kafiću, a druga u obližnjem automobilu. Najmaje 23 osobe su poginule dok ih je viđe od 25 ranjeno ranjeno.

Otmica američke novinarke
Snimak sa navodnom porukom Osame bin Ladena objavljen je manje od 24 sata pre isteka roka koji su postavili otmičari 28 godišnje novinarke Džil Kerol. Njeni otmičari zahtevaju oslobađanje osam Iračanki iz zatvora kojima upravlja američka vojska. Da li će i kako to i dogoditi - nije jasno. Američka politika se protivi bilo kakvim pregovorima sa teroristima.

General Rik Linč
General Rik Linč rekao je da za sada nema nagoveštaja da će neka od zatvorenica biti oslobođena - posebno ne kao rezultat zahteva terorista, ekstremista ili kriminalaca.“ Jedan visoki irački zvaničnik rekao je, medjutim, da je šest od osam pomenutih Iračanki već oslobođeno.

XS
SM
MD
LG