Linkovi

HRV: Saradnja SCG sa Haškim tribunalom napredovala u protekloj godini


Srbija i Crna Gora se u 2005. godini suočila sa različitim izazovima kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava i sloboda. U obje države članice pravosudne institucije su, kako izgleda, podređene izvršnoj vlasti, a zvaničnici u Beogradu nisu adekvatnmo odgovorili na zastrašivanje i nasilje nad pripadnicima manjinskih etničkih zajednica, što i dalje predstavlja problem u Srbiju. To, uz ustalo, u svom godišnjem izvještaju navodi međunarodna organizacija Hjuman Rajts Voč /HRW/.

Organitzacija sa sjedištem u Njujorku ocjenjuje da je saradnja državne zajednice sa Haškim tribunalom koja je isključivo zavisila od vlade Srbije napredovala u protekloj godini kada se predalo čak 14 optuženika koji su boravili na teritoriji Srbije, dugo pošto je međunarodni sud protiv njih podigao optužnice. Taj napredak je, međutim, više plod međunarodnog uslovljavanja i politike “štapa i šargarepe”, nego spremnopsti lokalnih vlasti smatra HRW.

Ta organizacija takođe ističe i da se tretman aktivista za ljudska prava u Srbiji pogoršao.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Kosovo, HRW navodi da je odluka Savjeta bezbjednosti UN iz oktobra da proces rešavanja statusa počne daleko najznačajnija odluka međunarodne administracije otkako upravlja pokrajinom od 1999, ali da je situacija u vezi sa ljudskim pravima i dalje loša. Opšta nesigurnost i nedostatak slobode kretanja za manjinske zajednice, propusti pravosudnog sistema i sveprisutna diskriminacija i dalje su vrlo ozbiljni problemi na Kosovu smatra HRW i ističe da je proces interno raseljenih i izbjeglih i dalje stopiran.

HRW je, u svom izvještaju, snažno osudila američku vladu, zbog “politike namjernog zlostavljanja zatvorenika osumnjičenih za veze sa teroristima”, uz opasku da “se za ta kršenja ljudskih prava ne mogu kriviti samo nižerangirani ofociri”.

U izvještaju se kaže da je nekažnjavanje torture i drugih vidova zlostavljanja u vrijeme rata protiv terorizma koji vodi Bušova administracija, ugrozilo kako poštovanje ljudskih prava širom svijeta, tako i američki kredibilitet u tom smislu .

HRW ukazuje da je pokušaj administarcije da osujeti zakonodavce u Vašingtonu da van zakona stave "okrutan, nehuman i ponižavajući tretman" zatvorenika – najbolji primjer lošeg ponašanja Bušove administracije. U izvještaju se dalje preporučuje predsjedniku Bušu da postavi posebnog tužioca koji će ispitati sve zloupotrebe.

Portparol Bijele kuće Skot Meklilen (Scott McClellan) odbacio je optužbe HRW-a ističući da se radi više o politički motivisanoj agendi nego o činjenicama. SAD više od bilo koje druge zemlje u svijetu rade na promociji ljudskih prava i slobode, rekao je Meklilen.

U izvještaju HRW takođe se optužuju i vlasti u Britaniji zbog slanja osumnjičenihj terorista u zemlje u kojima bi mogli da budu podvrgnuti torturi. HRW zbog zloupotrebe rata protiv terorizma, u smislu kršenja ljudskih prava političke opozicije, oštro kritikuje i vlasti Rusije, Kine, Uzbeklistana .

Ljudska prava krše i autoritarne vlasti zemalja Bliskog istoka, među kojima se posebno negativno ocjenjuju Iran, Egipat i Sauijska Arabija. Prema HRW-u, najveći problem u južnoj Americi predstavlja ratom razorena Kolumbija, uz Kubu gdje “nedemokratska vlast sistematski krši elementarna prava i slobode. Situacija se zabrinjavajućom ocjenjuje i na Haitiju i u Venecueli.

XS
SM
MD
LG