Linkovi

Volfgang Šisel: Držati evropske perspektive za države Zapadnog Balkana


Prezentujući plan austrijskog Predsedništva EU, kancelar Volfgang Šisel je, govoreći pred Evropskim parlamentom o Zapadnom Balkanu, posebno naglasio da "vrata treba da budu otvorena", najavljujući angažman zvaničnog Beča na očuvanju evropske prespektive za zemlje regiona. uz to, on naglašava- treba imati u vidu kriterijume, kao i "kapacitet prijema".

Austrijanci su pažljivo postavili plan angažovanja na Zapadnom Balkau- za period šestomesečnog predsedavanja Unijom, pripremili su sedam ministarskih konferencija, različitog nivoa zvaničnosti i tematike, ali sa jednim zajedničkim nazivnikom- održati evropske perspektive za države Zapadnog Balkana.

"Za mene je veoma važno da vrata ostanu otvorena i da evropske perspetive takvo nešto podržavaju. Kao što znate, pet godina sam bio na čelu austrijske diplomatije i veoma dobro poznajem taj region- imamo veoma dobre kontakte tamo i uveren sam da samo uz pomoć evropskih perspektiva možemo računati da će se rešiti problemi poput ekonomije ili potpuni povratak izbeglih. Jedino imajući na umu evropsku budućnost, može se računati da će dugoročni mir biti obezbijedjen".

Za austrijskog kancelara, koji će do polovine godine biti na čelu EU, nije ključno pitanje kada će države Zapadnog Balkana zaključiti integracijski proces, već da li su svima jasno naglašene prespektive pridruživanja. Naglašava se, uz to, elemenat " kapacitet prijema" i kriterijuma što će , bez izuzetka , biti sastavni deo svih razgovora sa balkanskim kandidatima i onima koji se spremaju na takav status.

"Mislim da je reč o strategiji koja ima podršku Evropljana kao i stanovnika država Balkana. Oni podržavaju reforme, a integracije su, očito, od ključne važnosti za njih".


XS
SM
MD
LG