Linkovi

Potrebno više sredstava da bi se pratilo kretanje i sprečilo širenje ptičjeg gripa


Na konferenciji u Kini, Svetska banka i Svetska zdravstvena organizacija su izrazile nadu da će prikupiti više od milijardu dolara da bi obuzdale virus H5-Nl. Broj potvrdjenih smrtnih slučajeva postojano raste, a ovog meseca je stigla vest o novim žrtvama u Turskoj, tako da stručnjaci kažu da se opasnost od pandemije ptičjeg gripa povećava. Margaret Čan, vodeći stručnjak za pandemije u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, rekla je delegatima na konferenciji u Pekingu da vreme ima suštinski značaj u borbi protiv virusa H5-N1, koji počinje da se pojavljuje i van Azije.

“Moramo da shvatimo da kada jedna zemlja nije bezbedna, nije bezbedan ni svet. Pandemični grip po svojoj prirodi može da se raširi po celom svetu. Zbog toga je važno da dejstvujemo kao jedinstvena medjunarodna zajednica, da bismo se bolje uhvatili u koštac sa tim.”

Dvodnevna konferencija, pod pokroviteljstvom Kineske vlade i Svetske banke, organizovana je s ciljem da se prikupi milijarda i dvesta miliona dolara od donatorskih zemalja. Organizatori kažu da će tim novcem da se finansira poboljšanje zdravstvenih i veterinarskih službi u zemljama u razvoju u kojima se i pojavio ptičji grip, a takođe se nadaju da će da povećaju nadzor u zemljama u kojima bi ta bolest tek mogla da se pojavi. Većina, ukoliko ne i svi potvrđeni slučajevi virusa H5-N1, odnosi se na prenos bolesti sa ptica na ljude. Zdravstveni stručnjaci, medjutim, izražavaju bojazan da bi širenjem bolesti među pticama i porastom broja ljudi koji su u kontaktu sa tim, virus H5-N1 će da mutira i postane lako prelazan sa čoveka na čoveka. To povećava opasnost od globalne pandemije od koje bi mogli da umru milioni ljudi.

Više informacija o ptičijem gripu: www.voanews.com/serbian/avian_flu.cfm

XS
SM
MD
LG