Linkovi

Havijer Solana:  zahtev Evropske unije - saradnju sa Haškim sudom Beograd mora ispuniti


Visoki predstavnik EU Havijer Solana je u ekskluzivnoj izjavi za Glas Amerike na srpskom jeziku izjavio da je saradnja SCG sa Haškim sudom od ključnog značaja, ali da njegov sutrašnji sastanak sa glavnom tužiteljkom Haškog suda, Karlom Del Ponte ne treba dovoditi u vezu sa pregovorima o pridruživanju EU koje vodi Srbija i Crna Gora.

On je takodje potvrdio da je u današnjim razgovorima sa američkim diplomatama bilo reči o pitanju rešavanja konačnog statusa Kosova.

Solana: Govorili smo uopšteno o Balkanu, a konkretno o procesu na Kosovu. Kao što ste rekli, potrebno je da harmonizujemo evropski i američki poziciju o tom pitanju, narednih dana doći će do sastanka Kontakt grupe i sastanka sa gospodinom Ahtisarijem da bismo videli na koji način možemo da pomerimo taj proces napred. Nadam se da će se predstavnici medjunarodne zajednice složiti o tome na koji način voditi ove pregovore koji su veoma komplikovani.

Glas Amerike: U Beogradu postoji zabrinutost da će pregovori o pridruživanju EU biti prekinuti zbog nedostatka saradnje sa Haškim sudom. Sutra se sastajete sa glavnim tužiocem Karlom Del Ponte, ima li razloga za tu zabrinutost?

Solana: Jedino što želim da kažem u ovom trenutku je da je saradnja sa Haškim sudom od ključnog značaja ali ne bih da izvlačim nikakve zaključke o svom sutrašnjem sastanku sa Karlom Del Ponte, odnosno da ih povezujem sa procesom pregovora koje vodimo sa Srbijom i Crnom Gorom. Mnogo puta sam rekao da je EU predana ideji da zemljama Balkana ponudi evropsku perspektivu onog trenutka kada ispune potrebne zahteve. To bih voleo da naglasim i danas. One naravno moraju da ispune zahteve, neke zemlje su bliže tome a druge dalje, a jedan od važnih zahteva je saradnja sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG