Linkovi

Kondoliza Rajs: Smatram da Iranci moraju da dokažu da se ne radi o praznim rečima


Američki državni sekretar, Kondoliza Rajs, odbacila je nastojanja Irana da obnovi pregovore sa evropskim zemljama, sve dok Teheran ne preduzme korake da se ublaži svetska zabrinutost oko iranskih nuklearnih nastojanja.

Bušova administracija i evropski funkcioneri odbacuju najnoviju ponudu Irana da obnovi pregovore o nuklearnom programu, pošto Teheran nije izmenio nedavnu odluku da ponovo počne obogaćivanje uranijuma. Potpredsednik iranskog vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, Džavad Vaidi, ponudio je obnovu razgovora u jučerašnjem pismu britanskom, francuskom i nemačkom ministru inostranih poslova. Kako je rekao, tokom pregovora, Iran će sve uraditi da bi uklonio svaku sumnju u vezi sa ssvojim nuklearnim programom, ali nije nagovestio da li će se ponovo pridržavati sporazuma o zamrzavanju svog nuklearnog programa, koji je pre više od godinu dana postigao sa Evropskom unijom. U kratkom razgovoru sa novinarima, pre početka sastanka sa Solanom, sekretar Rajs je rekla da se slaže sa evropskim funkcionerima da u ovom trenutku jednostavna obnova pregovora nije dovoljna :

” Smatram da Iranci moraju da dokažu da se ne radi o praznim rečima. Verujem da je Evropska unija, a naročito Francuska, već odgovorila šta misle o obnovi razgovora sa Irancima. Kako sam shvatila, ne smatraju je potrebnom, jer su Iranci napustili pregovore, i prekršili moratorijum. Od Evropljana čujem da nema mnogo razloga za razgovore. “

Solana je naveo da Evropljani nisu spremni da se vrate pregovorima sa Iranom da bi razmenjivali prazne reči, i pridružuju se Sjedinjenim Državama u zahtevu za vanrednim sastankom upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju da bi se to pitanje dostavilo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija :

”Primili smo pismo od iranskog savetnika za nacionalnu bezbednost u kojem nam prelaže ponovni sastak, prema pređašnjem dogovoru. Odgovorili smo da za to nema mnogo razloga ukoliko nemaju nove predloge. Zbog toga, ostajemo pri pređašnjem stavu, da u Beču održimo sastanak Međunarodne agencije za atomsku energiju, i stvar predamo Savetu bezbednosti.“

Solana je izrazio nadu da će kod iranskih vlasti prevladati zdrav razum i da neće kršiti sporazume postignute sa Evropskom unijom i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Državni sekretar Rajs je rekla da Iranu ne sme biti dozvoljeno da da se domogne nuklearnog oružja ili nastavi sa aktivnostima u tom smeru.

XS
SM
MD
LG