Linkovi

Konkurencija Erbasa i Boinga ostaje žestoka


Erbas je objavio da je 2005. prodao 1055 aviona – i time nadmašio svog američkog rivala, kompaniju Boing. Saopštenje je vrhunac rekordne godine za obe kompanije u njihovoj žestokoj konkurenciji za dominaciju na tržištu.

Narudžbine za avione evropskog avio giganta Erbas skoro su utrostručene u odnosu na prosslu godinu. Erbas je prodajom 1002 aviona pobedio američki Boing uprkos predvidjanjima da je mogao da izgubi vodjstvo, prvi put od 2000. godine. Erbas je takodje saopštio da vodi u isporuci vech trechu uzastopnu godinu, i da smatra da može da pobedi Boing i ove godine. Medjutim, Boing je taj koji je započeo 2006. godinu vesschu da ima bolju prodju na tržištu aviona velikog kapaciteta, dok je Erbas morao da prizna poraz u ukupnoj vrednosti prodatih aviona. Medjutim, Erbas može da proglasi pobedu nad Boingom u narudžbinama, isporukama i zalihama, sa 51 odsto ukupnih porudžbina aviona za 100 ili više putnika. Podaci pokazuju da su ove narudžbine mahom bile podstaknute prodajom jeftinijih modela manjim avioprevoznicima. Ali takmičenje sa Boingom ostaje tesno, prema mišljenu analitičara Gerija Črča.

«Kada je reč o manjim komercijalnim avionima, nema sumnje da je Erbas malo uspešniji od Boinga , ali ako pogledate ukupno tržište, Erbas i Boing ga dele veoma podjednako».

Boing je ostvario rekordnu godinu u prodaji dvomotornog aviona tipa 777, i značajni prihod prodajom svog novog Drimlajnera 787. Medjutim, rezultati pokazuju da konkurencija Erbasa i Boinga ostaje žestoka.

XS
SM
MD
LG