Linkovi

Srpska javnost zatrpana aferama - borba protiv korupcije ili politički obračuni?


Srpska javnost zatrpana aferama koje je izvršna vlast pokrenula s ambicijom da se obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Aferi navodnog podmićivanja viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića u koju su umešani izraelski vlasnici ugašene Kreditno eksportne banke stigla je dotle da je guverner Radovan Jelašić izjavio da je taj slučaj pokrenut kako bi on bio smenjen sa mesta prvog čoveka te institucije i zamolio nadležne državne organe da ako to još ne rade počnu da prisluškuju njegove telefonske razgovore.

S druge strane, policija je istražnom sudiji privela grupu bivših rukovodilaca telekomunikacione kompanije Mobtel zbog sumnje da su učinili brojne privredne prekršaje i raspisala poternicu za bivšim direktorom Sretenom Karićem zbog sumnje da je utajio porez.

Povodom slučaja Mobtel, kompanije čiju je licencu i vlasništvo preuzela srpska Vlada, u Beogradu su razgovarali srpski premijer Vojislav Koštunica i potpredsednik austrijske vlade Hubert Gorbah.

Koštunica i austrijski vicekancelar složili su se da se formira mešovita radna grupa koja bi pronašla rešenje za novonastalu situaciju u Mobtelu. Iz vlade Srbije saopšteno je i da se "austrijski vicekancelar, koji je podržao taj predlog Koštunice, složio i da je potrebno pronaći rešenje koje bi zadovoljilo i interese austrijskih investitora u Mobtelu"

Pod policijskom istragom je i kompanija BK Televizija, a Agencija za privredne registre odbacila zahtev te firme za promenu osnivačkog udela u kompaniji. Inače, posle dužeg odsustva iz zemlje u Beograd se vratio i učestvovao na mitingu svoje stranke Pokret snaga Srbije Bogoljub Karić. Opozicija ne deli entuzijazam Vlade.

Frakcija 11. decembar Građanskog saveza Srbije ocenila je da je policijska i kvazi-pravosudna hajka povodom afere Mobtel usmerena protiv pravne države, a ne kriminala jer policija i izvršna vlast zastrašuju pravosuđje, a političke stranke i mediji plaše se da reaguju na očigledno prekoračenje ovlašćenja policije i izvršne vlasti, da im se ne bi prebacilo da brane Karića. U saopštenju frakcije koje je potpisala Vesna Pešić kaže se da je nedopustivo kršiti zakon da bi se sankcionisali oni koji su u prošlosti kršili zakon.

I Socijaldemokratska unija smatra da se radi o neverovatnoj zloupotrebi institucija države radi obračuna sa političkim protivnicima.

XS
SM
MD
LG