Linkovi

Potpredsednik SAD Dik Čejni na Bliskom istoku


Američki potpredsednik Dik Čejni nalazi se na putu po Bliskom Istoku gde razgovara sa vlastima Saudijske Arabije i Egipta o političkom procesu u Iraku i nesporazumu Zapada sa Sirijom i Iranom.

Američki potpredsednik imao je radni doručak sa saudijskim kraljem Abdulahom na njegovom imanju u pustinji u okolini Rijada. Ranije, u Egiptu, Čejni je razgovarao sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom. Razgovori potpredsednika Čejnija sa obojicom lidera odnosili su se uglavnom na set istih pitanja , uključujući tenzije izmedju Libana i Sirije posle ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja pre skoro godinu dana. Oni su takodje razmotrili situaciju u Iraku , krizu u regionu Darfur u Sudanu, zdravstveno stanje izraelskog premijera Arijela Šarona i predstojeće palestinske i izraelske izbore.

Jedno od najvažnijih pitanja bio je nesporazum sa Iranom, koji je nedavno obnovio svoj nuklearni program uprkos primedbama Evrope i Sjedinjenih Država. Portparol egipatskog predsednika izjavio je novinarima u Kairu da je Čejni zatražio podršku Egipta u prijavljivanju Irana Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija zbog njegovog nastavljanja nuklearnih istraživanja.

Egipat je jedna od 35 zemalja koje su u upravnom odboru Medjunarodne agencije za atomsku energiju od koje je zatraženo da odluči da li to pitanje treba da se prenese na Savet Bezbednosti UN. Medjutim, potrparol Sulejman Avad je rekao da će Egipat podržati takav potez jedino ako on nije, kako je rekao, prema dvostrukim standardima , aludirajući na Izrael.

«Poslednje što želimo na Bliskom istoku je trka u nuklearnom naoružanju. Pod tim podrazumevam da ne možemo da ignorišemo našu dugogodišnju principijelnu poziciju i ne možemo da ignorišemo arapsko svetsko javno mnjenje, odbijajući da stavimo fokus i napravimo svu tu nervozu oko iranskog nuklearnog programa , dok ostajemo slepih očiju i gluvih ušiju oko izraelskog nuklearnog programa i arsenala».

Izrael nije potvrdio, ali nije ni demantovao da ima nuklearno oružje , ali je rasprostranjeno mišljenje da ga poseduje. Portparol je rekao da Egipat poziva na više dijaloga oko nesporazuma sa Iranom. On je rekao da Egipat poziva Iran da pokaže više saradnje i fleksibilnosti.

Predvidjeno je da američki potpredsednik nakratko zastane u Kuvajtu, pre nego što napusti region, kako bi pozdravio novog emira, nakon što je ove nedelje preminuo dugogodišnji vladar te zemlje. Putovanje potpredsednika Čejnija na Bliski Istok je nastavak njegove posete započete u decembru, ali na kratko prekinute zbog povrataka u Vašington radi glasanja u Senatu.

XS
SM
MD
LG