Linkovi

SZO i međunarodni donatori pokušavaju da prikupe sredstva za prevenciju ptičijeg gripa


Medjunarodni zdravstveni stručnjaci upozorili su da je potrebno više sredstava da bi se pratilo kretanje i sprečilo širenje ptičijeg gripa, za koji se izražava bojazan da bi mogao da poprimi razmere ljudske pandemije.

Na konferenciji u Kini, Svetska banka i Svetska zdravstvena organizacija izrazizli su nadu da će prikupiti više od milijardu dolara da bi se sprečilo širenje virusa H5Nl.

Broj potvrdjenih smrtnih slučajeva postojano raste, a ovog meseca je javljeno i o novim žrtvama u Turskoj. Stručnjaci ukazju na rastuću opasnost od pandemije ptičijeg gripa.

Margaret Čan, jedna od vodećih stručnjaka za pandemije u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, rekla je delegatima na konferenciji u Pekingu da je vreme od presudne važnosti u borbi protiv virusa H5N1, koji poćinje da se pojavljuje i van Azije.

Moramo da shvatimo da kada jedna zemlja nije bezbedna, onda ni ceo svet nije bezbedan. Pandemična influenca se po svojoj prirodi širi širom sveta. Zato moramo raditi kao jedinstvena medjunarodna zajednica da bi se bolje uhvatili u koštac i rešili to pitanje.”

Dvodnevna konferencija, koju su sponzorisali kineska vlada i Svetska banka, ima za cilj da prikupi milijardu i dvesto miliona dolara od donatorskih zemalja. Organizatori kažu da će se tim novcem unaprediti zdravstvene i veterinarske usluge u zemljama u razvoju gde je izbila ptičija gripa. Oni se takodje nadaju da unaprede nadzor u zemljama gde bi ta bolest mogla da se pojavi.

Većina, ali ne i svi potvrdjeni slučajevi pojave virusa H5N1odnose se na infekicje koje su prenete sa ptica na ljude. Zdravstveni stručnjaci, medjutim, izražavaju bojazan da bi se širenjem bolesti medju pticama, sa kojima da stupe u kontkat, virus H5N1 mogao da mutira i da se lako širi medju ljudima što bi moglo da izazove globalnu pandemiju kojoj bi mogli da podlegnu milioni ljudi.

XS
SM
MD
LG