Linkovi

Zapadni Balkan među ključnim temama razgovora Havijera Solane u Vašingtonu


U utorak visoki predstavnik EU, Havier Solana stiže u službenu posjetu Americi. Među ključnim temama razgovora sa američkim domaćinima je i Zapadni Bakan, posebno dotjerivanje zajedničkog evro-američkog stajališta o rješavanju kosovskog pitanja.

Pred odlazak generalnog sekretara Savjeta ministara u Ameriku, Evropljani jasno naglašavaju- na zapadnom Balkanu je Brisel taj koji ima liderstvo nad Vašingtonom. Međutim, više nego dobrodošla je pomoć partnera sa druge strane okeana, posebno kada je riječ o rješavanjau kompleksnih pitanja, kakvo je i ono kosovosko.

Portparol visokog predstavnika EU, Havijera Solane, Kristina Galjak u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike kaže:

"Nema sumnje da je ključna saradnja Evropske unije i SAD vezana za Zapadni Balkan, iako je riječ o različitim dosjeima koje držimo u rukama. Tu je od posebne važnosti kosovski proces- sarađujemo sa Amerikom ali, bez ikakve sumnje, Evropske unija drzi vođststvo- ključno prisustvo iz ekonomskog, političkog - bezbjednosnog ugla je ono koje pripada Evropi, uz dobru sadardnju sa NATO. U svakom slučaju saradnja sa Amerikom može samo da koristi. U sadašnjem trenutku, kada su pred vratima razgovori o Kosovu, oni moraju da budu dobro pripremljeni. Ako imamo zajednički pristup tom pitanju, mi i Amerikanci, to će svakako pomoći da dođe do rezultata koji bi smo željeli da imamo, prije ili kasnije".

Galjak naglašava kako EU blisko sarađuje sa Beogradom, da su na početku pregovori o Sporazumu, ali da je, ukupno gledano, riječ o "vrlo ozbiljnom procesu":

"Beograd sada ulazi u kompreksne pregovore o Kosovu, tu su i priprema za mogući referendum u Crnoj Gori. Međutim, mi nismo tražili ni apelovali kod političkih lidera u Srbiji da učestvuju sa dobrim prijedlozima i odlukama koje će unaprijediti proces pregovora sa Briselom. Uisto vrijeme, tu je veoma važno pitanje za međunarodnu zajednicu- sadardnja sa Hagom. Mišljenja smo da svi trebaju dati sve od sebe, a to posebno važi za političke lidere, da osiguraju da se što prije ostvari potpuna saradnja sa sudom u Hagu“.

XS
SM
MD
LG