Linkovi

"Brokeback mountain" osvojio četiri Zlatna globusa


Saga o skrivenoj romansi dva kauboja "Brokeback Mountain" osvojila je četiri Zlatna globusa. Kontroverzni hit, u kojem naslovne uloge tumače Hit Ledžer i Džejk Džilenhal, nagrađen je u konkurenciji drama, Ang Li je dobio Zlatni globus za režiju, a film je priznanje koje dodjeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara dobio za najbolji originalni song "A Love That Will Never Grow Old" i scenario.

U Kategoriji mjuzikl/komedija apsolutni pobjednik je biografski film o jednoj od najvećih zvijezda maeričke kantri muzike, Džoniju Kešu "Walk the Line". Za glavnu mušku ulogu u istoj kategoriji nagrađen je Hoakin Finiks, koji tumači lik legendarnog muzičara, dok je najbolja glumica Ris Viderspun. Ona u filmu "Walk the Line" tumači Džun Karter, Kešovog partnera u poslovnom i privatnom životu...

Filip Sejmur Hofman nagrađen je Globusom za najbolju mušku ulogu u biografiji Trumana Kapotea, dok je za najbolju glumicu u kategoriji drama nagrađena Felisiti Hofman za film 'Transamerica'.

Najbolji glumac u sporednoj ulozi bio je Džordž Kluni, u filmu Sirijana, a najbolja glumica u istoj kategoriji je Rejčel Vajs ("The Constant Gardener").

Kluni je bio nominiovan i za najbolju režiju za film "Good Luck and Good Bye".

Za najbolji film izvan engleskog govornog područja, proglašeno je palestinsko ostvarenje "Paradise Now".

Među dobitnicima nagrada za televizijske programe ove godine se našla Đina Dejvis za najbolju ulogu u kategoriji drama (ona tumači predsjednika SAD u "Commander in Chief"). U istoj kategoriji nagrađen je Hju Lauri ("House"). Stiv Korel je najbolji glumac u komediji/mjziklu (nekompetentni šef, "The Office"), Irac Džonathan Ris Mejers za tumačenje lika kralja rokenrola u miniseriji "Elvis", te S. Epata Merkerson za žensku ulogu u miniseriji HBO-a "Lackawanna Blues." Mari-Luiz Parker ("Weeds") osvojila je Globus za najbolju glumicu u kategoriji komedija/mjuzikl, dok je za najbokju seriju tog žanra proglašen ABC-ov hit "Očajne domaćice".

"Brokeback Mountain" i "Walk the Line" kao dobitnici Zlatnih globusa, po tradiciji, imaju veliku šansu da budu nominovani i osvoje Oskare, jer i pored malobrojnog člantstva (svega 80 ljudi ima glasa za Zlatne Globuse u poređenju sa 5.800 glasača prilikom dodjele OSkara) - Nagrade Asocijacije stranih novinara znače veliki prestiž u Holivudu.

Imena kandidata za nagradu Američke filmske akademije biće saopštena 31. januara.

XS
SM
MD
LG